Een schorpioen is makkelijk te herkennen aan de acht poten, de scharen en de opgeheven staart met de stekel. Bij veel soorten is de steek dodelijk, maar die van de mediterrane schorpioen (Euscorpius flavicaudis), ook wel Europese zwarte schorpioen genoemd, hoeft men niet te vrezen. De prik voelt amper als een wespensteek. Een mogelijke allergische reactie is waarschijnlijk erger. Schorpioenen komen alleen in tropische en subtropische gebieden voor. Niettemin is de Euscorpius flavicaudis sporadisch in Nederland gespot. Door de klimaatverandering zouden we deze schorpioenensoort weleens vaker kunnen gaan zien.
Inhoud
* Taxonomische indeling van de mediterrane schorpioen (Euscorpius flavicaudis)
* Kenmerken van de Europese zwarte schorpioen
* Kopborststuk (prosoma) en poten
* Achterlijf (opisthosoma)
* Kaaktaster en scharen
* Kleur
* Ogen
* Gifstekel
* Leefwijze
* Voedsel en jacht
* Natuurljke vijanden van de Europese zwarte schorpioen
* Voortplanting
* Verspreiding
* Belangrijke kenmerken van de mediterrane schorpioen (Euscorpius flavicaudis)
Taxonomische indeling van de mediterrane schorpioen (Euscorpius flavicaudis)
![]() |
Europese zwarte schorpioen (Euscorpius flavicaudis) |
Kenmerken van de Europese zwarte schorpioen
De Europese zwarte schorpioen heeft, net als alle schorpioenen, acht poten. Het lijfje bestaat uit een kopborststuk (prosoma), zoals bij spinnen, en een achterlijf dat taps toeloopt en overgaat in de staart. De vrouwtjes en mannetjes lijken veel op elkaar, met het verschil dat het mannetje wat slanker is en de staart langer.
Kopborststuk (prosoma) en poten
Aan het kopborststuk scharnieren vier paar poten, zoals bij spinnen, en bevat een hard rugschild (carapax) met uitsparingen voor de ogen. De poten bestaan uit vier geledingen: de heup (coxa), de dij (femur), de scheen (tibia) en de voet (tarsus).
Achterlijf (opisthosoma)
Het achterlijf is gesegmenteerd en vormt een taps toelopende staart, met aan het uiteinde ervan de gifstekel. De opisthosoma, ofwel het achterlijf, bestaat uit zeven segmenten met de ademhalings- en spijsverteringsorganen. De onder- en bovenkant van het achterlijf zijn eveneens versterkt met chitineplaten. Al met al is het een stevig gepantserd diertje dat zich aldus beschermd weet tegen uitdroging, parasieten en natuurlijke vijanden.
Kaaktasters en scharen
![]() |
Mediterrane schorpioen (Euscorpius flavicaudis) |
Kleur
De Euscorpius flavicaudis is gemakkelijk te herkennen aan het zwarte lijfje, de gele poten en al even gele gifstekel.
Ogen
Afhankelijk van de soort kan de schorpioen tot twaalf oogjes hebben. De Euscorpius flavicaudis ziet slecht, alleen lichtverschuivingen, zoals bij veel spinnen het geval is.
Gifstekel
De stekel (telson) bevindt zich aan het uiteinde van de staart. Aan de onderzijde ervan is de gifblaas zichtbaar. De gifstekel is gekromd en hol met een kleine opening bij de punt waardoorheen het gif in de prooi stroomt. De prik voelt als de steek van een wesp.
Leefwijze
Overdag houdt de mediterrane schorpioen zich schuil op vochtige plaatsen, zoals onder een steen, in de schaduw van een boomstronk of in smalle kieren en spleten. Indien er een in huis zit, kan hij zich verstoppen in kleren, schoenen, bedden en onder vloerkleden. In streken waar schorpioenen leven, dient men daar altijd beducht voor te zijn. Van jongs af aan wordt kinderen bijvoorbeeld aangewend om bij het buiten spelen stenen niet met de handen om te keren. Schoenen uitkloppen voordat men ze aantrekt, is eveneens een goede gewoonte. ’s Nachts komt de Europese zwarte schorpioen tevoorschijn om te jagen, waarbij de scharen de betrouwbaarste zintuigen zijn, en niet de ogen aangezien de schorpioen alleen lichtverschuivingen opmerkt.
Voedsel en jacht
![]() |
Europese zwarte schorpioen (Euscorpius flavicaudis) |
Natuurlijke vijanden van de Europese zwarte schorpioen
De gifstekel is een goede bescherming van de Euscorpius flavicaudis. Niettemin is hij een geliefde prooi van hagedissen, vogels en kleine zoogdieren. De mediterrane schorpioen is steevast erg agressief tegen soortgenoten. Gevechten hebben doorgaans een fatale afloop.
Voortplanting
Opmerkelijk om te zien is de balst van de Euscorpius flavicaudis, waarbij het paartje in een soort dans en al ronddraaiend elkaars scharen vastgrijpt. Na de bevruchting maakt het mannetje dat hij wegkomt, aangezien het vrouwtje in dat stadium meestal zeer agressief wordt. Na ongeveer een jaar (!) komen twintig tot dertig jongen tevoorschijn, elk gewikkeld in een taai vlies waarvan het jong zich met behulp van de stekel ontdoet. Daarna klimmen de babyschorpioenen op de rug van de moeder. Op de weg naar volwassenheid vervellen de jongen 7-8 keer.
Verspreiding
![]() |
Belangrijke kenmerken van de mediterrane schorpioen (Euscorpius flavicaudis)
- Lengte: 3 - 4,5 centimeter.
- Kleur: zwart lijfje met gele poten en gele gifstekel.
- Monddelen: heel klein. Met de scharen verscheurt de schorpioen zijn prooi in kleine stukjes.
- Geslachtsrijp: 7-8 maanden.
- Paartijd: zomer.
- Draagtijd: tot een jaar. Levendbarend. De jongen vervellen tot wel 8 keer tot ze volwassen zijn.
- Aantal jongen: maximaal 30.
- Gedrag: solitair.
- Voedsel: insecten, van larven, kakkerlakken tot vlinders en bidsprinkhanen. Maar ook spinnen.
- Levensverwachting: tot 5 jaar.
Lees verder
> De mysterieuze bidsprinkhaan
> Eenvoudige indeling van het dierenrijk
> De dodelijke Australische tunnelwebspin (Atrax robustus)
> De gewone mijnspin (Atypus affinis) lijkt op een vogelspin
> De grote spoorspin (Cheiracanthium punctorium) is een agressieve renspin
Bronvermelding
Fotoverantwoording
. Inleidingsfoto: Europese zwarte schorpioen (Euscorpius flavicaudis); GBMorgagni, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons
. Ben Sale from UK, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons
. User:Dikhou, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons
. BlueBreezeWiki, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons
.BlueBreezeWiki, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.