A5A0C56B5243F86D4E229DD720350EA2 9ad20deef62a4765b51ec572bdd5abdd

12 augustus 2023

Leven met het prikkelbaredarmsyndroom - 7 tips & adviezen

Buikpijn, obstipatie, diarree en winderigheid. Dat zijn de typische verschijnselen van het prikkelbaredarmsyndroom (PDS), ofwel een chronische stoornis van de darmperistaltiek. Onder andere stress en bepaalde voedingsproducten lijken de aandoening uit te lokken. De sociale gevolgen van het prikkelbaredarmsyndroom zijn vaak groot. In veel gevallen moet men ermee leren leven en dus de leefwijze aanpassen, zoals het dieet. De klachten die ontstaan door deze hinderlijke aandoening zijn in veel gevallen te verminderen met een aantal tips en adviezen.

Inhoud

* Prikkelbaredarmsyndroom - van mild tot ernstig
* Hoe ontstaat het prikkelbaredarmsyndroom (PDS)?
    * Symptomen
* Prikkelbaredarmsyndroom - 7 tips & adviezen
    * 1. Dagboek
    * 2. Kruiden en vezels
    * 3. Koffie en thee
    * 4. Fodmap-beperkt dieet ofwel het eliminatiedieet
    * 5. Van pepermuntolie tot probiotica en acupunctuur
    * 6. Gezonde leefwijze
    * 7. Medicijnen

Prikkelbaredarmsyndroom - van mild tot ernstig

Buikpijn
Deze voor velen zeer vervelende darmaandoening is niet voor iedereen een reden om meteen naar de huisarts te gaan. De klachten kunnen immers variëren van ‘heel mild’ tot ‘zeer ernstig’, met ingrijpende sociale gevolgen. Het betreft een complex - ofwel syndroom - van verschijnselen. Door de chronisch verstoorde peristaltiek van de dikke darm ontstaat obstipatie met afwisselend diarree, winderigheid en buikpijn. Vrouwen hebben er vaker last van dan mannen. In veel gevallen ontwikkelt de darmaandoening zich op relatief jonge leeftijd. Gevaarlijk is het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) echter niet.

Hoe ontstaat het prikkelbaredarmsyndroom (PDS)

Het prikkelbaredarmsyndroom komt in bepaalde families vaker voor. De precieze oorzaken van PDS zijn echter niet bekend, hoewel er veel onderzoek naar wordt gedaan. Triggers zijn er genoeg, zoals bepaalde voedingsmiddelen en stress. De huisarts die iemand met PDS-klachten in zijn praktijk krijgt, zal eerst andere aandoeningen uitsluiten, bijvoorbeeld parasieten (wormen), colitis ulcerose, een tumor, de ziekte van Crohn, afwijkingen van de darmflora, darmpoliepen, enzovoorts. Indien het PDS betreft, zal er geen specifieke oorzaak gevonden worden. Overigens kunnen voedselintolerantie en lactose-intolerantie dezelfde verschijnselen als PDS veroorzaken. Koorts, bloed bij de ontlasting en gewichtsverlies zijn symptomen dat er meer aan de hand is dan het prikkelbaredarmsyndroom (PDS).

Symptomen

Dikke darm
Er zijn perioden dat mensen met het prikkelbaredarmsyndroom klachtenvrij zijn, waarna de verschijnselen weer in alle hevigheid kunnen toenemen. Vaak gaat dat zo door tot op hoge leeftijd, maar vaak ook niet. Ook is er dikwijls onbegrip en ontstaan er maatschappelijke en sociale problemen, zowel privé als op het werk. Naast de karakteristieke symptomen kunnen er nog veel meer verschijnselen optreden, zoals:
  • opgezette buik;
  • misselijkheid;
  • braken;
  • winderigheid;
  • diarree;
  • halverwege de maaltijd al een vol gevoel;
  • obstipatie;
  • slijm bij de ontlasting en altijd het gevoel dat ‘er nog iets zit’;
  • soms bijkomende klachten zoals depressiviteit, slapeloosheid, vermoeidheid en hoofdpijn.

Prikkelbaredarmsyndroom - 7 tips en adviezen

Het prikkelbaredarmsyndroom is geen gevaarlijke, maar in sommige gevallen wel een zeer hinderlijke darmaandoening. PDS geneest niet, hoewel de klachten met de jaren vaak minder worden. Medicijnen kunnen nuttig zijn bij obstipatie en diarree. Bepaalde voedingsmiddelen mijden en ontspanningsoefeningen, zoals yoga, kunnen de klachten dikwijls al voor een deel verminderen. De aandoening staat doorgaans in het teken van ‘ermee leren leven’ en ‘door ervaring wijs geworden’. Op den duur kent men de triggers wel. Vul het onderstaande lijstje dus naar believen aan. Waar de een baat bij heeft, heeft bij de ander geen nut. Een troost is dat de aanvallen in veel gevallen na verloop van tijd en door de jaren heen minder worden. Hieronder volgt een greep uit de vele tips en adviezen om PDS draaglijker te maken.

1. Dagboek

Houd een dagboek bij. Weet met andere woorden wat u eet. Noteer welke symptomen u bij een bepaald voedingsmiddel lijkt te krijgen. Dankzij het dagboek kunt u terugbladeren en opzoeken of die symptomen steeds terugkomen bij bepaalde producten. Voorkom dat u bij het uitsluiten van voedingsproducten eenzijdig gaat eten. Ook daar is het dagboek geschikt voor, ofwel zeker weten dat u ondanks alles gevarieerd blijft eten.
 

2. Kruiden en vezels

Gezonde voeding
Mijd gepeperde en anderszins gekruide producten. Ze prikkelen de darm en veroorzaken doorgaans vervelende symptomen. Ook vette maaltijden en hardgebakken gerechten zijn berucht. Nogmaals, let op dat u niet eenzijdig gaat eten. Soms kan een diëtiste in dat opzicht een steuntje in de rug bieden. Eet bij obstipatie producten met veel vezels. Doe bij diarree het omgekeerde.

3. Koffie en thee

Wees matig met koffie en thee, dat geldt ook voor zuivelproducten, cola, bier en andere koolzuurhoudende dranken.

4. FODMAP-beperkt dieet ofwel het eliminatiedieet

Het FODMAP-beperkt dieet heeft betrekking op FODMAP, een verzamelnaam voor fermenteerbare koolhydraten waaronder oligosachariden (o.a. galacto-oligosachariden), disachariden (lactose), monosachariden (fructose) en polyolen (sorbitol). Hiervoor is begeleiding van een diëtiste nodig, te meer omdat het een intensief dieet betreft waarbij de FODMAP’s een voor een worden toegevoegd aan het dieet om de ‘boosdoener’ van PDS te achterhalen. Veel mensen weten na verloop van tijd wel welke voedingsproducten problemen geven. De diëtiste kan dan helpen met de juiste adviezen om tekorten in het voedingspatroon op te vangen. Eenzijdig eten is immers altijd een van de risico’s. Soms weet men echter niet precies welke voedingsmiddelen PDS triggeren. In die gevallen kan de diëtiste eveneens helpen.

5. Van pepermuntolie tot probiotica en acupunctuur

Velen met PDS hebben baat bij pepermuntolie dat onder andere krampwerende ingrediënten bevat die goed zijn tegen PDS. Ze zijn onder andere in capsules verkrijgbaar. Probiotica, ofwel producten met micro-organismen die een gezondheidsbevorderende werking hebben, kunnen soelaas bieden, zoals bepaalde melkzuurbacteriën. Acupunctuur, ooracupunctuur en voetreflextherapie zijn wat betreft hun werking niet wetenschappelijk bewezen. Sommige mensen hebben er echter baat bij.

6. Gezonde leefwijze

Yoga en meditatie
Regelmatig eten, bewegen, stoppen met roken en ontspanningsoefeningen, zoals yoga, meditatie en tai chi. Het zijn bewezen methoden om het klachtenpatroon te doorbreken. Zorg met andere woorden voor een gezond leefpatroon. Vergeet niet dat stress vaak een bijkomende factor is die PDS-klachten veroorzaakt.

7. Medicijnen

Wie vaak last heeft van diarree kan daar een middel voor krijgen. Laat u adviseren door de huisarts of apotheek. Hetzelfde geldt voor middelen tegen obstipatie als een voeding met veel vezels niet helpt. Antidepressiva bij een lage dosering kunnen nuttig zijn omdat ze de gevoeligheid van de darm verminderen (pijnprikkels), waardoor de buikpijn verdwijnt. Vraag voor al deze medicijnen echter eerst advies aan de huisarts.

Lees verder
Prikkelbaredarmsyndroom (PDS) - oorzaken, symptomen, diagnose, behandeling
Diverticulose en diverticulitis - hinderlijk en gevaarlijk
Brandend maagzuur (reflux) - oorzaken, symptomen en behandeling
Eerste bezoek aan de huisarts - anamnese en onderzoek
CT-scan - werking, toepassing, risico's en werkwijze


Bronvermelding

Fotoverantwoording
. Inleidingsfoto: Dikke darm; User:Dflock, Public domain, via Wikimedia Commons
. Pixabay, CC0, via Wikimedia Commons
. BruceBlaus. When using this image in external sources it can be cited as:Blausen.com staff (2014). "Medical gallery of Blausen Medical 2014". WikiJournal of Medicine 1 (2). DOI:10.15347/wjm/2014.010. ISSN 2002-4436., CC BY 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/3.0>, via Wikimedia Commons
. www.Pixel.la Free Stock Photos, CC0, via Wikimedia Commons
. Thomas Nordwest, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.