A5A0C56B5243F86D4E229DD720350EA2 9ad20deef62a4765b51ec572bdd5abdd

13 juli 2023

Eka pada galavasana - kort samengevat

Deze moeilijke yogahouding is vernoemd naar de wijsgeer Galava uit de Indiase mythologie. In eka pada galavasana rust het lichaamsgewicht op twee handen. Dit vereist veel kracht, zelfvertrouwen en balans, zoals in mayurasana (pauwhouding), de yogahouding die er enigszins aan doet denken. In eka pada galavasana strekt u bovendien een been en drukt de voet van het andere been in uw buik. Dit vormt zeker een extra uitdaging. Oefen stap voor stap, aangezien u met slechts een been een eventuele val kunt opvangen. Eka pada galavasana is de ideale oefening voor het opbouwen van fysieke en mentale balans
.

Inhoud

* Achtergrond van eka pada galavasana
    * Geloof in eigen kunnen
* Technische aspecten
* Let op het volgende
* Voordelen van eka pada galavasana
    * Therapeutische toepassingen

Achtergrond van eka pada galavasana

Het woord eka is Sanskriet en betekent ‘een’. Pada wil zeggen ‘been’ of ‘voet’. Asana betekent ‘(zit)houding’. Deze yogahouding verwijst naar een verhaal uit de Indiase mythologie waarin de latere wijsgeer Galava opdracht kreeg van zijn goeroe om 800 witte paarden met een zwart oor voor hem te vinden. Dat was natuurlijk een onmogelijke opdracht. Na talloze omzwervingen en tegenslagen lukte het Galava niettemin om die paarden te vinden. Het verhaal symboliseert dat het leven soms hopeloos lijkt, maar dat in karmisch opzicht niets onmogelijk is.

Geloof in eigen kunnen

In eka pada galavasana krijgt u het gevoel dat u boven de grond zweeft. De diepere achtergrond van deze moeilijke yogahouding is het ‘geloof in eigen kunnen’ en dat een wens met behulp van een dwingende, stuwende gedachtekracht uiteindelijk realiteit kan worden.

Technische aspecten

Variant van
eka pada galavasana
Eka pada galavasana is blessuregevoelig, vooral in de beginfase. Oefen stap voor stap en bouw aldus zelfvertrouwen op.
  1. Ga eerst in tadasana (berghouding) en vervolgens in utkatasana (stoelhouding). Buig in de laatstgenoemde houding zo ver mogelijk door de knieën, liefst zo ver dat de bovenbenen zich vrijwel horizontaal met de vloer bevinden. Al die tijd houdt u de handen in namasté boven het hoofd.
  2. Neem in deze houding de staande halve padmasana (lotushouding) aan, waarbij u de linkervoet in de rechterlies drukt. U balanceert nu op een been.
  3. Buig naar voren. Plaats de handen op schouderbreedte op de vloer. De vingers wijzen naar voren.
  4. Buig nog verder naar beneden tot het hoofd op de vloer rust, vlak voor de handen.
  5. Strek het rechterbeen en breng het hoofd omhoog. Zoek de juiste balans, houd de rug recht, het rechterbeen gestrekt en de linkervoet in de rechterlies.
  6. Houd het lichaam zo horizontaal mogelijk, hoofd in de nek en kijk voor u uit.
  7. In de klassieke eka pada galavasana ‘zweeft’ het lichaam horizontaal en zo recht als een plank boven de vloer. Adem rustig door in de volledige yoga-ademhaling.
  8. Kom terug in utkatasana (stoelhouding).
  9. Voer eka pada galavasana nu rechts uit.
  10. Ontspan in savasana (lijkhouding).

Let op het volgende

Deze yogahouding voor gevorderde studenten in hatha-yoga vereist dat u de basishoudingen goed beheerst. Ze leiden u spelenderwijs naar de moeilijke asana's. Enkele goede voorbereidende oefeningen zijn mayurasana (pauwhouding), padmasana (lotushouding) en utkatasana (stoelhouding). Eka pada galavasana is fysiek en mentaal (zelfvertrouwen) een uitdaging en grensverleggend, vergelijkbaar met Galava die zich voor een zeer moeilijke opdracht gesteld zag, maar met geloof in eigen kunnen en doorzettingsvermogen zijn doel bereikte. Voorkom blessures en leg in de beginfase eventueel kussens om u heen om een onverhoopte val op te vangen. Zorg er ook voor dat de voet in de buik drukt en houdt de rug zo recht en evenwijdig mogelijk met de vloer. Sla deze oefening over bij gewrichtsproblemen, hoge bloeddruk, maar ook lage bloeddruk, en tijdens de zwangerschap.

Voordelen van eka pada galavasana

De geleidelijke beheersing van eka pada galavasana zal uw gevoel voor balans sterk verbeteren. Ook zult u zich beter kunnen focussen, leniger worden en sterke polsen, armen en schouders ontwikkelen. Ook de buikorganen krijgen een grondige massage. Uw eetlust zal toenemen en obstipatie tot het verleden behoren.

Therapeutische toepassingen

Eka pada galavasana wordt als ondersteunende therapie o.a. ingezet bij de volgende klachten en aandoeningen:
  • Stress.
  • Gebrek aan zelfvertrouwen.
  • Zwakke polsen, schouderhammen en rug.
  • Spijsverteringsproblemen.
  • Obstipatie.
  • Gebrekkige mentale focus.
  • Fysieke en mentale onbalans.

Lees verder
Eka pada viparita dandasana II
Triang mukhottanasana
Eka pada koundinyasana II (albatroshouding)
Utthita stiti bhujangasana (staande cobrahouding)
Hatha-yoga - een korte uitleg


Bronvermelding
. 'Light on Yoga', B.K.S. Iyengar, George Allen & Unwin, Londen
. 'Textbook of Yoga', Georg Feuerstein, Hutchinson, Londen

Fotoverantwoording
. Inleidingsfoto: eka pada galavasana; Mr. Yoga, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons
. Mr. Yoga, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.