A5A0C56B5243F86D4E229DD720350EA2 9ad20deef62a4765b51ec572bdd5abdd

04 januari 2023

Lage bloeddruk (hypotensie) - niet altijd onschuldig

‘Ben maar blij dat je lage bloeddruk hebt en geen hoge, zoals ik.’ Een veelgehoorde kreet. Sommige mensen vinden zelfs dat je ermee gezegend bent. Uiteraard is dat in veel opzichten ook zo. Lage bloeddruk is beter dan hoge bloeddruk. Toch is lage bloeddruk niet altijd zo onschuldig als het lijkt. Duizeligheid en zelfs flauwvallen zijn enkele van de klachten. Met name als men snel uit de stoel komt of uit bed stapt. De oorzaken kunnen talrijk zijn. Dikwijls zijn medicijnen de boosdoeners, zoals plastabletten en hartmedicijnen. Vaak is er ook geen oorzaak te vinden.

Inhoud

* Definitie van lage bloeddruk (hypotensie)
* Wat is bloeddruk?
    * Orthostatische hypotensie
* Symptomen van lage bloeddruk
* Oorzaken van lage bloeddruk (hypotensie)
    * Vochtverlies
    * Hart- en vaatziekten
    * Allergische reacties
    * Medicijnen
    * Orthostatische hypotensie
* Behandeling

Definitie van lage bloeddruk (hypotensie)

Hoge bloeddruk komt veel vaker voor dan lage bloeddruk. Bij mannen spreekt men van hypotensie als de bloeddruk lager is dan 110/70 mmHg. Bij vrouwen is die bloeddrukwaarde 100/60 mmHg.

Wat is bloeddruk?

Anatomie van het hart
Bloeddruk
is de druk waarmee het hart het bloed door de bloedvaten pompt. Dit wordt uitgedrukt in systolische druk (bovendruk), ofwel de druk in de vaten wanneer het hart samentrekt. De diastolische druk (onderdruk) is de druk in de ontspanningsfase van het hart, waardoor de druk in de vaten laag is. Deze waarden zijn bij iedereen verschillend en op elk moment van de dag anders. Zolang de bloeddruk binnen de normale waarden fluctueert, zodat de organen en weefsels van bloed worden voorzien, treden er geen negatieve symptomen op. De bloeddruk kan echter zo laag worden dat de systeemorganen, zoals de hersenen, te weinig bloed en dus te weinig zuurstof krijgen door drukverlies. Symptomen als duizeligheid en zelfs flauwvallen kunnen dan het gevolg zijn.

Orthostatische hypotensie

Dit is een bekende vorm van lage bloeddruk, die op alle leeftijden kan voorkomen. Karakteristieke kenmerken zijn duizeligheid en zwarte vlekken voor de ogen zien zodra men te snel uit een stoel komt of rechtop in bed gaat zitten. Deze bloeddrukverlaging is van voorbijgaande aard.

Symptomen van lage bloeddruk

Bloedvatenstelsel
In de meeste gevallen zijn het de hersenen die als eerste te lijden hebben onder een lage bloeddruk en dus minder zuurstoftoevoer. Bij een continue lage bloeddruk is de druk te laag om de systeemorganen (o.a. hersenen, hart en nieren) van voldoende zuurstofrijk bloed te voorzien. De symptomen van hypotensie zijn onder andere:
  • duizeligheid;
  • vermoeidheid;
  • wazig zien;
  • misselijkheid;
  • oorsuizen;
  • flauwvallen;
  • licht of zwaar gevoel in het hoofd;
  • zwarte vlekken voor de ogen zien.

Oorzaken van lage bloeddruk (hypotensie)

In de meeste gevallen blijft de oorzaak van lage bloeddruk in het ongewisse. De klachten zijn echter niet minder vervelend. In dat geval is leren omgaan met de kwaal het beste middel om ermee te leven. In een aantal gevallen is hypotensie echter minder onschuldig, zoals:

Vochtverlies

Bloedverlies, overmatig transpireren, diarree of simpelweg overdag te weinig drinken zijn enkele van de bekendste oorzaken. Het lichaam verliest dan veel vocht en zouten (elektrolyten, zoals natrium en kalium).

Hart- en vaatziekten

Als de pompkracht van het hart in gebreke blijft, zal de bloeddruk dalen. Zoals bij (chronisch) hartfalen (decompensatio cordis), een hartinfarct en bij bepaalde hartritmestoornissen.

Allergische reacties

Bij een allergische reactie, een sepsis of shock kunnen de bloedvaten zodanig verwijden dat er ondervulling van het vaatstelsel optreedt en de bloeddruk drastisch daalt.

Medicijnen

Bloeddruk opnemen
Antidepressiva
, sedativa en bepaalde hartmedicijnen staan erom bekend.  Maar ook plastabletten en medicijnen tegen hoge bloeddruk kunnen de oorzaak zijn. Meld dit aan de huisarts, mogelijk krijgt u andere medicatie of wordt de dosis gewijzigd.

Orthostatische hypotensie

Minder bekend bij deze ‘onschuldige’ kwaal is dat de oorzaak ervan gelegen kan zijn in de zenuwen die de bloedvaten enerveren, waardoor de vaten minder goed kunnen vernauwen, zoals bij diabetische neuropathie en perifere neuropathie.

Behandeling

Als u vaak last hebt van symptomen die duiden op lage bloeddruk is het beter om ermee naar de huisarts te gaan. De kwaal kan onschuldig zijn, wat doorgaans het geval is. Vaak blijft de oorzaak onbekend. Niettemin is het zaak om ernstige ziekten uit te sluiten, zoals een hartkwaal. Eventueel stuurt de huisarts u door naar de specialist. Mogelijk slikt u medicijnen die lage bloeddruk als bijwerking hebben.

Lees verder
Lage bloeddruk - 8 effectieve tips & adviezen
Angina pectoris vaak voorbode van hartinfarct
Hoesten - wanneer verwijst de huisarts u door
Leven met angina pectoris - 10 tips & adviezen
Wat is het verschil tussen opioïden en niet-opioïde pijnstillers?


Bronvermelding
. 'The Doctors Book of Home Remedies', Rodale Press, Emmaus, VS

Fotoverantwoording
. Inleidingsfoto: bloeddrukmeter; Jacek Halicki, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons
. Wapcaplet., CC BY-SA 3.0 <http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/>, via Wikimedia Commons
. User:Sansculotte, CC BY-SA 2.5 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5>, via Wikimedia Commons
. Schekinov Alexey Victorovich, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.