A5A0C56B5243F86D4E229DD720350EA2 9ad20deef62a4765b51ec572bdd5abdd

19 januari 2024

Lage bloeddruk - 8 effectieve tips & adviezen

Veel mensen met lage bloeddruk hebben last van duizeligheid en zelfs flauwvallen. Niettemin is lage bloeddruk beter dan hoge bloeddruk, hoewel lage bloeddruk zeker niet altijd onschuldig is. Vaak zijn plastabletten, hartmedicijnen of andere geneesmiddelen de boosdoener. Of een aandoening, zoals een hart- en vaatziekte. Of vochtgebrek. Meestal is er echter geen oorzaak te vinden. In dat geval kunnen bepaalde eenvoudige tips en adviezen soelaas bieden.

Inhoud

* Symptomen van lage bloeddruk
* Oorzaken van lage bloeddruk (hypotensie)
* Tips en adviezen tegen lage bloeddruk
    * 1. Voldoende drinken
    * 2. Vaker eten, maar dan wel kleine porties
    * 3. In de handen knijpen en benen aanspannen
    * 4. Meer lichaamsbeweging
    * 5. Voeteneinde van het bed iets hoger plaatsen
    * 6. Hoofdrekenen
    * 7. Rustig opstaan
    * 8. Medicijnen

Symptomen van lage bloeddruk

Bij mannen spreekt men van lage bloeddruk als de bovendruk (systolische druk) lager is dan 110 mmHg en de onderdruk (diastolische druk) lager dan 70 mmHg. Bij vrouwen zijn die waarden 100/60 mmHg. De hersenen hebben als eerste last van een lage bloeddruk met als gevolg een verminderde zuurstofaanvoer. In een later stadium van ernstige lage bloeddruk zullen ook de andere systeemorganen - zoals hart en nieren - te lijden hebben onder de gebrekkige zuurstofrijke bloedtoevoer. Symptomen van hypotensie zijn:
  • vermoeidheid;
  • duizeligheid;
  • misselijkheid;
  • wazig zien;
  • flauwvallen;
  • oorsuizen;
  • flauwvallen;
  • zwarte vlekken voor de ogen;
  • licht of zwaar gevoel in het hoofd.

Oorzaken van lage bloeddruk (hypotensie)

Bloeddruk meten
Hoewel de oorzaak van lage bloeddruk in het merendeel van de gevallen niet te achterhalen is, zijn de klachten niet minder hinderlijk en vervelend. Vaak zit er niets anders op dan ermee leren leven. In een aantal gevallen is hypotensie minder onschuldig, zoals:
  • vochtgebrek;
  • hart- en vaatziekten;
  • allergische reacties;
  • medicijnen;
  • orthostatische hypotensie;
  • stress;
  • alcoholmisbruik.

Tips en adviezen tegen lage bloeddruk

Bij lage bloeddruk waar u in het dagelijks leven last van hebt, gaat u eerst naar de huisarts om bepaalde aandoeningen uit te sluiten. Extra zout nemen of dropjes eten is minder raadzaam, aangezien dat slecht is voor de nieren. Gebruik de normale hoeveelheid zout (max. 6 gram per dag). Er zijn veel effectieve tips om iets tegen lage bloeddruk te doen. Hieronder een greep;
 

1. Voldoende drinken

Bij vochtverlies daalt de bloeddruk. Denk daaraan bij warm weer, als u veel transpireert. Dat geldt ook bij braken en diarree. Drink eventueel elke dag een kopje zoethoutthee of koffie.

2. Vaker eten, maar dan wel kleine porties

Als de bloeddruk daalt na een maaltijd, biedt kleinere porties verdeeld over de dag wellicht soelaas. Vraag de huisarts hoeveel zout u mag gebruiken. Extra zout nemen is meestal geen optie in verband met de nierfunctie, zeker als u ouder bent. 

3. In de handen knijpen en benen aanspannen

In de handen knijpen is een eenvoudige, maar voor veel mensen effectieve methode om de bloeddruk te verhogen, bijvoorbeeld vlak voordat u opstaat. Span eventueel ook de been- en armspieren aan. Of leg het hoofd even tussen de knieën.

4. Meer lichaamsbeweging

Ga wandelen, fietsen, doe aan yoga of tai chi. De bloeddruk neigt dan naar normalere waarden.

5. Voeteneinde van het bed iets hoger plaatsen

Een geschikte slaaphouding kan ook helpen. Plaats het voeteneinde 15-20 cm hoger dan het hoofdeinde. Slaap liefst op de linkerzij, de bloedtoevoer naar het hart is dan optimaal.

6. Hoofdrekenen

Bloeddruk meten
Dat klinkt misschien vreemd, maar hoofdrekenen verhoogt de bloeddruk. Tel vanaf 100 steeds 8 eraf tot u bij nul bent, om maar een voorbeeld te noemen.
 

7. Rustig opstaan

Neem altijd de tijd om rustig uit uw stoel of uit bed te komen. Ga in bed eerst langzaam rechtop zitten, laat de benen even over de bedrand hengelen.

8. Medicijnen

Let op welke medicijnen u krijgt voorgeschreven. Vaak zijn hartmedicijnen, antidepressiva, kalmeringsmiddelen en plastabletten de oorzaak van lage bloeddruk. Overleg met de apotheek of de huisarts. Mogelijk schrijft de arts u een ander middel voor.

Lees verder
Lage bloeddruk (hypotensie) - niet altijd onschuldig
Eerste bezoek aan de huisarts - anamnese en onderzoek
Bloedonderzoek - doel, methoden en werkwijze
Leven met angina pectoris - 10 tips & adviezen
Veel lichaamsbeweging is gezond voor ouderen


Bronvermelding

Fotoverantwoording
. No machine-readable author provided. Peng assumed (based on copyright claims)., CC BY-SA 3.0 <http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/>, via Wikimedia Commons
[http://nihseniorhealth.gov/stroke/riskfactors/images/2_BloodPressure_r.jpg NIH] Patient having his blood pressure measured  Category:Cardiology
. Schekinov Alexey Victorovich, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.