A5A0C56B5243F86D4E229DD720350EA2 9ad20deef62a4765b51ec572bdd5abdd

23 november 2024

Namen van de rugspieren

Spieren kunnen zich samentrekken en worden dan korter, dikker en steviger, ofwel harder. Dankzij de skeletspieren kunnen de skeletbotten waaraan ze bevestigd zijn met behulp van pezen bewegen. Spieren als zodanig zijn ook belangrijk voor het normaal functioneren van organen, zoals het hart, dat feitelijk een grote spier is, en voor het behoud van de normale lichaamshouding. Het merendeel van de spieren van het menselijk lichaam bestaat uit skeletspieren. Ze zijn in te delen in spiergroepen, zoals de spieren van de rug, de ledematen, de buik en de borst.

Inhoud

* Pezen
    * Peesscheden
* Spiergroepen
* Namen van de belangrijkste spieren van de rug

Pezen

Rugspieren
Bij skeletspieren vormen pezen de verbindingsstukken tussen de spier en het bot. Pezen trekken zich niet samen, zoals een spier, maar brengen de werking van de spier over op het te bewegen bot en bestaan uit collageen weefsel, een soort bindweefsel. Pezen kunnen ver van de spier verwijderd zijn. Een voorbeeld daarvan zijn de pezen van de vingerkootjes. Deze spieren worden gebogen door buigspieren die nabij de elleboog ontspringen. De pezen ervan zijn zichtbaar en vooral goed voelbaar bij de pols.

Peesscheden

Peesscheden zijn een belangrijk onderdeel van de pezen. Ze bestaan uit een dubbele bindweefselkoker, waarvan de binnenbekleding vergelijkbaar is met die van een gewricht. De pees zelf is eveneens met die laag bekleed en scheidt taai vocht af, zoals in een gewricht. Het grote voordeel daarvan is dat bij elke beweging van de spier de wrijving sterk vermindert tijdens het heen en weer glijden.

Spiergroepen

Skeletspieren werken groepsgewijs, zoals de spieren van de rug, benen, armen en borst. De belangrijkste skeletspiergroepen zijn:

Namen van de belangrijkste spieren van de rug

Rugspieren
Hoewel alle skeletspieren feitelijk even belangrijk zijn voor het totale functioneren van het lichaam, vormt de rug wel een hele cruciale schakel in dat geheel. Sterke rugspieren hebben op directe wijze een positieve invloed op de gezondheid, de prestaties en stabiliteit van de lichaamshouding. Het belang van sterke rugspieren mag niet worden onderschat. Bij de rugspieren onderscheiden we drie belangrijke spieren:

1. Musculus latissimus dorsi (brede rugspier) Deze spieren zijn onmiskenbaar bij iemand met getrainde rugspieren. De V-vorm van de rug heeft alles te maken met deze parig aangelegde spier. Ook bij het bewegen van de schouders hebben deze spieren een belangrijke functie. Ze zijn met pezen bevestigd aan de doornuitsteeksels van de onderste zes borstwervels en de lendenwervels. De naar voren geheven arm wordt door deze spieren naar achteren gebracht, zoals bij het heffen van de arm tijdens een bijlslag.

2. Musculus trapezius (monnikskapspier) Deze spier loopt van de schedelbasis, ofwel het onderste deel van schedel, tot het midden van de rug. De monnikskapspier heeft een ruitvorm en lijkt op een monnikskap, vandaar de naam die er vroeger aan gegeven werd. De spier ondersteunt de schouders en helpt bij het samentrekken en optrekken van de schouders. De musculus trapezius bestaat uit drie delen: de pars descendens (bovenste vezels), pars transfers (middelste vezels) en pars ascendens (onderste vezels).
 
3. Musculus rhomboideus (ruitvormige spier) De musculus rhomboideus bevindt zich onder de musculus trapezius en loopt van de doornuitsteeksels van de bovenste borstwervels naar het schouderbladen. Een belangrijk kenmerk van de musculus rhomboideus is dat deze spier zorgt voor het soepel naar beneden draaien van de schouderbladen. De spier draagt bij aan een sterke, lenige rug.

Lees verder
Veel lichaamsbeweging is gezond voor ouderen
Namen van de beenspieren
Namen van de buikspieren
Namen van de borstspieren (borstwandspieren)
De 10 belangrijkste verschillen tussen slagaders en aders


Bronvermelding

Fotoverantwoording
. Inleidingsfoto: rugspieren; InjuryMap, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons
. Rhomboideus_minor.png: modified by Uwe Gillederivative work: Berichard, Public domain, via Wikimedia Commons
. OpenStax College, CC BY 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/3.0>, via Wikimedia Commons

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.