A5A0C56B5243F86D4E229DD720350EA2 9ad20deef62a4765b51ec572bdd5abdd

04 september 2024

Namen van de beenspieren

Spieren zijn zeer veelzijdig in hun taken. Een daarvan is dat de verbranding die in de spieren plaatsvindt een voorname warmtebron is. Denk maar aan het vergroten van die warmtebron door onwillekeurige (buiten de invloed van de wil) spierbewegingen te maken, zoals rillen, bibberen en klappertanden. Het lichaam telt honderden spieren die bovendien cruciaal zijn om de lichaamshouding te handhaven en voor de voortbeweging. De skeletspieren vormen een belangrijke spiergroep, zoals de borstspieren, rugspieren en arm- en beenspieren. De werking van de skeletspieren is altijd groepsgewijs.

Inhoud

* Houding en beweging
    * Spiergroepen
* Namen van de belangrijkste spieren van de benen (beenspieren)

Houding en beweging

Spieren leveren energie om de lichaamshouding te handhaven en voor de voortbeweging. Door spieren te trainen, zoals in de sport, neemt het volume van de spiervezels toe. Daar staat tegenover dat een spier die onvoldoende wordt gebruikt steeds dunner zal worden (atrofiëren). In de normale lichaamshouding volharden is feitelijk balanceren om een evenwichtstoestand. Het is bovendien een labiel evenwicht dat in theorie wordt bereikt zodra het zwaartepunt van het lichaam (in de buik, nabij de navel) loodrecht boven het midden van het steunvlak ligt. Opmerkelijk is natuurlijk dat dit evenwicht nooit bereikt wordt. Voortdurend schommelt het lichaam om de evenwichtstoestand. Elke minieme verstoring van dat evenwicht wordt gecompenseerd door een aangepaste spierspanning in de buigers en trekkers.

Spiergroepen

Net als alle skeletspieren zijn de beenspieren in hun normale functioneren willekeurig in hun werking, wat wil zeggen dat ze onder invloed van de wil staan. De werking ervan is groepsgewijs. Er zijn zes belangrijke spiergroepen:


Namen van de belangrijkste spieren van de benen (beenspieren)

Ook de beenspieren hebben een belangrijke functie in het mede in balans houden van het lichaam en de voortbeweging. Er zijn tientallen beenspieren die elk een bepaalde
taak hebben in samenwerking met de andere beenspieren. De acht belangrijkste zijn:

  1. Musculus gluteus maximus (grote bilspier) Deze spier loopt van de achterzijde van het darmbeen (os ilium) naar de achterkant van het dijbeen. Dankzij deze spier kan het been in het heupgewricht bewegen. Ook wordt het bekken en de romp overeind gehouden in de staande houding. De grote bilspier is bovendien cruciaal bij bepaalde bewegingen, zoals gaan staan vanuit een zittende of gehurkte houding.
  2. Musculus psoas (lendenspier) De lendenspier ligt dieper en loopt van de voorzijde van de lendenwervels naar het dijbeen. Dankzij deze spier kan men het bovenbeen heffen.
  3. Musculus sartorius (kleermakersspier) De kleermakersspier loopt van het bovenste, voorste darmbeensdoorn naar de binnenkant van de knie. Deze spier helpt bij het naar buiten en naar binnen draaien van het onderbeen, zoals in de lotushouding en kleermakerszit, in de yoga respectievelijk padmasana en sukhasana genoemd.
  4. Musculus biceps femoris (tweehoofdige dijspier) De tweehoofdige dijspier loopt aan de achterkant van het bovenbeen van het bekken naar het fibulakopje (gewricht tussen kuitbeen en scheenbeen) van het kuitbeen. De functie ervan is het buigen van het onderbeen.
  5. Musculus quadriceps femoris (vierhoofdige strekspier van de dij) Dankzij deze spier kan men het onderbeen in het kniegewricht strekken. In de eindpees, aangehecht aan de voorzijde van het scheenbeen, bevindt zich de knieschijf.
  6. Musculus gastrocnemius (tweelingkuitspier) Deze spier loopt van de achter en onderzijde van het dijbeen naar het hielbeen. De eindpees is de achillespees.
  7. Flexoren (buigers) en extensoren (strekkers) van de voet.
  8. Kleine voetspiertjes.

Lees verder
Osteoporose (botontkalking) - oorzaken, behandeling, preventie
Veel lichaamsbeweging is gezond voor ouderen
Namen van de rugspieren
Namen van de borstspieren (borstwandspieren)
Namen van de buikspieren


Bronvermelding

Fotoverantwoording
. Inleidingsfoto: beenspieren; OpenStax College, CC BY 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/3.0>, via Wikimedia Commons
. OpenStax College, CC BY 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/3.0>, via Wikimedia Commons

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.