A5A0C56B5243F86D4E229DD720350EA2 9ad20deef62a4765b51ec572bdd5abdd

06 augustus 2023

Bhujangasana - kort samengevat

Deze yogahouding voor beginners wordt ook wel ‘cobrahouding’ genoemd. De asana doet denken aan een slang die zich opricht om tot de aanval over te gaan. Het is een basishouding waarbij de rug zo ver mogelijk maar gedoseerd naar achteren wordt gebogen, waarbij het gewicht op de handen rust. Bhujangasana heeft veel voordelen. Het is een van de vele yogahoudingen die de rug soepel houden. Daarnaast corrigeert deze asana een slechte lichaamshouding.

Inhoud

* Achtergrond van bhujangasana (cobrahouding)
    * Let op het volgende
* Technische aspecten
* Voordelen
* Therapeutische toepassingen van bhujangasana (cobrahouding)

Achtergrond van bhujangasana (cobrahouding)

Bhujanga is een Sanskriet-woord en betekent ‘cobra’ of ‘slang’. Asana wil zeggen ‘lichaamshouding’. Het is een bekende, klassieke basishouding uit de hatha-yoga. De asana werd al vermeld in het oude Indiase yogageschrift Gheranda-samhita (17de eeuw). De houding staat ook bekend als sarpasana (slanghouding).

Let op het volgende

Laat tijdens het uitvoeren van bhujangasana de heupen altijd op de vloer rusten terwijl u het bovenlichaam opricht. Trek de schouders niet op, houd ze dus zo laag mogelijk, maar wel zo ver mogelijk naar achteren. Rek het hoofd en de nek tijdens het oprichten van de romp. Mijd deze yogahouding bij een hernia of andere rugklachten die niet gerelateerd zijn aan vermoeidheid. Hetzelfde geldt als u zwanger bent.

Technische aspecten


  1. Ga op de buik liggen, het hoofd rust op de vloer. Houd de benen bij elkaar, de wreven wijzen naar achteren.
  2. Plaats de handen aan weerszijden van de schouders. De vingers wijzen naar voren.
  3. Haal diep adem. Hef het bovenlichaam tijdens de volgende inademing en hef de romp langzaam steeds verder en gedoseerd omhoog. Voorkom dat de armen al het werk doen. U mag ze alleen ter ondersteuning gebruiken. Laat ook het bekken op de vloer rusten. Buig met andere woorden vanuit de schouders en het middel.
  4. Buig zo ver mogelijk naar achteren en blijf een halve minuut in bhujangasana (cobrahouding). Leg het hoofd in de nek en kijk naar achteren.
  5. Kom langzaam terug in de beginhouding. Eventueel herhaalt u de oefening.
  6. Rust uit in savasana (lijkhouding).

Voordelen

De gezondheidsvoordelen van de cobrahouding zijn talrijk. Het is een uitstekende oefening voor de vermoeide rug, omdat zowel de diepe als oppervlakkige rugspieren een gedegen training krijgen. Het geeft daarna een ontspannen gevoel. Ideaal tegen stress. De houding is ook goed om de arm- en bilspieren te versterken. De buikorganen worden optimaal doorbloed, wat de lever- en pancreasfunctie bevordert. De uitwerking op het zenuwstelsel is zeer heilzaam. Ook de borstkas verruimt zich en de longcapaciteit wordt geprikkeld, tot in de longtoppen toe.


Therapeutische toepassingen van bhujangasana (cobrahouding)

Deze yogahouding bereidt u voor op de intensievere achteroverbuiging urdhva mukha svanasana (omhoogkijkende hond). Bhujangasana wordt als ondersteunende therapie ingezet bij onder andere de volgende aandoeningen:

Lees verder
> Dandasana (stokhouding)
Utthita stiti bhujangasana (staande cobrahouding)
Vrksasana (boomhouding)
> Hatha-yoga - een korte uitleg
> Stoeloefening (tegen spataderen)


Fotoverantwoording
. Kennguru, CC BY 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/3.0>, via Wikimedia Commons
. Marcocarvalho, CC BY 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/3.0>, via Wikimedia Commons

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.