A5A0C56B5243F86D4E229DD720350EA2 9ad20deef62a4765b51ec572bdd5abdd

09 januari 2022

Yogatherapie tegen spataderen - stoeloefening

Alleen het woord al is voor velen een gruwel. Veel mensen beschouwen spataderen voornamelijk als een esthetisch gezondheidsprobleem, terwijl het toch echt in hoofdzaak een aandoening is… met een zeer ontsierend aspect. Spataderen in de klassieke vorm zijn blauwig, gezwollen en knobbelig. Vaak zijn ze ook pijnlijk en veroorzaken ze een loom en vermoeid gevoel in de benen. Yoga kan in veel gevallen uitkomst bieden.

Inhoud

* Wat zijn spataderen?
* Waarschuwing
* Eenvoudige yogaoefening tegen spataderen 

Wat zijn spataderen?

Spataderen komen het vaakst voor in de benen. Het zijn eenvoudig gezegd verzwakte aderen die het bloed niet meer terug naar het hart kunnen stuwen. De aderen in de benen zijn daar het meest gevoelig voor, aangezien ze het verst van het hart verwijderd zijn. En ook nog eens in het laagste gedeelte van het lichaam, waarbij de zwaartekracht een negatieve invloed heeft. Voortekenen dat er zich spataderen ontwikkelen zijn kramp in de benen, voeten die zwaar aanvoelen en vermoeide benen.


Waarschuwing

Bij spataderen kunnen zich twee belangrijke complicaties voordoen: trombosevorming en bloedingen. In beide gevallen is het zaak om naar de huisarts te gaan voor verdere behandeling. Trombosevorming veroorzaakt overgevoeligheid en vaak ook pijn op de betreffende plaats. Vaak zien ze eruit als rode knobbeltjes. Ook kan een trombus losschieten en een longembolie veroorzaken. Daarnaast kan een spatader gaan bloeden. Het bloedverlies is meestal ernstiger dan men denkt. 


Eenvoudige yogaoefening tegen spataderen

Yoga kan nuttig zijn tegen spataderen, ook preventief. In veel gevallen vermindert het ongemak. Dat geldt zeker als u de volgende zeer eenvoudige yogaoefening 's ochtends en 's avonds uitvoert:


  • Ga op de rug liggen.
  • Leg de voeten op een stoel.
  • Adem langzaam en gelijkmatig vanuit het middenrif en de neus in en uit.
  • Dat is alles! Doe dit enkele minuten tot een kwartier, tweemaal daags. Onder invloed van de zwaartekracht stroomt het bloed gemakkelijker vanuit de benen terug naar het hart. Daarnaast zorgt de diepe ademhaling vanuit het middenrif voor een onderdruk in de borstkas. De inademingslucht wordt naar de borstkas gezogen en daarmee ook meer bloed vanuit het onderste deel van het lichaam en dus ook de benen.

Lees verder
Mukta hasta sirsasana (bevrijdende hoofdstand)
Dandasana (stokhouding)
Bhujangasana (cobrahouding)
Tadasana (berghouding) - drie varianten
Vrksasana (boomhouding)


Fotoverantwoording:
. Joellepearson, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.