A5A0C56B5243F86D4E229DD720350EA2 9ad20deef62a4765b51ec572bdd5abdd

10 december 2023

Veel lichaamsbeweging is gezond voor ouderen

Lichaamsbeweging vormt een cruciale factor voor de fysieke en mentale gezondheid van ouderen. Wandelen, fietsen, gym, yoga, tai chi en begeleide fitness zijn gemeengoed geworden in een moderne samenleving. Het belang ervan wordt breed erkend. Niettemin doet slechts een op de vijf mensen regelmatig aan sport. Veel ouderen komen zelfs amper uit hun stoel om een ommetje te maken. Sport en lichaamsbeweging hebben enorme positieve effecten op de gewrichten, spieren, de longfunctie en op hart en bloedvaten. Het belang ervan kan niet genoeg worden benadrukt.

Inhoud

* Lichaamsbeweging vergroot de kwaliteit van leven
    * Dagelijkse bezigheden
* Lichaamsbeweging is goed voor hart en bloedvaten
    * Hartinfarct
* Sport verbetert de longfunctie
    * Voor sterke spieren en botten
* Rust roest - meer spierkracht voor ouderen
* Mentaal gezond dankzij voldoende lichaamsbeweging
* Ga sporten - van wandelen tot yoga

Lichaamsbeweging vergroot de kwaliteit van leven

Regelmatig lichaamsbeweging, eventueel in teamverband, verbetert de kwaliteit van leven, vermindert het risico op ziekten en verlengt het leven. Mogelijkheden genoeg, zoals recreatief fietsen, wandelen, yoga, tai chi, gym en begeleide fitness. U krijgt er meer kracht, uithoudingsvermogen en mentale weerstand van. Ook de sociale component mag niet worden onderschat.

Dagelijkse bezigheden

Wandeling in het park 
Daarnaast zal men merken dat dankzij voldoende lichaamsbeweging de gewone dagelijkse bezigheden, zoals boodschappen doen, traplopen, ramen lappen en in de tuin werken, steeds makkelijker gaan. Door in teamverband te sporten maakt u bovendien in veel gevallen nieuwe vrienden. Het mag duidelijk zijn dat voldoende bewegen gepaard dient te gaan met andere aspecten van een gezonde leefstijl, zoals minder vet eten, stoppen met roken, minderen met alcohol en positief in het leven staan, ook als het een tijdje tegen zit.

Lichaamsbeweging is goed voor hart en bloedvaten

Wie weinig beweegt, loopt meer risico op hart- en vaatziekten, zoals een vernauwing van de  kransslagaderen en beenvaten (etalagebenen). Minimaal drie tot vier maal per week matige tot zware sportactiviteit verminderen substantieel het risico op hartkramp (angina pectoris) en uiteindelijk een hartinfarct. Continuïteit is daarbij een belangrijke factor. Het hart wordt er sterker van, zal minder snel kloppen en het bloed effectiever rondpompen door de bloedvaten en beter kunnen reageren op extra activiteiten, zoals dat heuveltje oplopen tijdens een zondagswandeling of de boodschappentassen de trap op sjouwen.

Hartinfarct

Een zittend leven vergroot het risico op een fataal hartinfarct met de factor drie. Sport heeft een gunstige invloed op de overlevingskansen na een infarct. Belangrijk is ook dat het cholesterolgehalte laag dient te zijn, en de bloeddruk binnen veilige marges. Het zijn twee belangrijke factoren die het risico op atherosclerose verkleinen. 

Sport verbetert de longfunctie

Fitness
Regelmatig wandelen, fietsen, fitness en andere sporten verbeteren de uitwisseling van zuurstof en kooldioxide in de longen. De ademhalingsspieren raken getrainder, de longinhoud wordt groter, de ademhaling langzamer en dieper. Lichaamsbeweging heeft een positieve invloed op COPD, zoals longemfyseem. Men kan in het dagelijks leven meer doen zonder meteen buiten adem te raken.

Voor sterke spieren en botten

Sport en spel zorgen voor een uitstekende conditie van spieren, botten en gewrichten. Ook de gewrichtsbanden krijgen een stevige training. Hoe minder beweging, hoe minder gewrichtssmeer er wordt aangemaakt en hoe meer gewrichtsklachten er optreden. Soepele gewrichten maken u langer fysiek onafhankelijk. Spierversterkende oefeningen hebben een gunstige invloed op reumatische klachten. Ga wandelen, doe aan yoga en ga naar de gym of sportschool. Het zal het risico op osteoporose aanzienlijk verminderen. Dat geldt uiteraard voor alle leeftijdsgroepen, maar zeker ook voor vrouwen in en na de overgang. Door een verminderde aanmaak van oestrogeen lopen zij immers risico op een tanende botdichtheid.

Rust roest - meer spierkracht voor ouderen

Bedenk dat tussen het 25ste en 30ste levensjaar het spiervolume langzaam afneemt. Dit is een natuurlijk verouderingsproces, waarop men niettemin invloed kan uitoefenen door aan sport te doen. Zo blijven de spieren sterk en gezond. Lage rugpijn is een andere vaak gehoorde klacht bij ouderen. Dit heeft dikwijls te maken met te weinig spierkracht en gebrek aan lichaamsbeweging. Doe aan sport, mede gericht op het trainen van bepaalde spiergroepen in de rug. Regelmatig lichaamsbeweging zorgt er tevens voor dat het uithoudingsvermogen verbetert. Spieren kunnen dan efficiënter en langduriger actief zijn. Lichaamsbeweging zorgt voor een goed spierstelsel. Zo ziet u er als oudere fitter en ‘steviger’ uit. Ook de natuurlijke lichaamshouding zal er veel baat bij hebben.

Mentaal gezond dankzij voldoende lichaamsbeweging

Yogahoudingen
Ook psychisch heeft fysieke training veel voordelen. Na lichamelijke activiteit volgt altijd ontspanning, en dat geeft een voldaan, tevreden gevoel dankzij de toegenomen aanmaak van endorfinen (morfineachtige stoffen) in de hersenen. Dat is ook de reden waarom mensen met depressies en angstgevoelens vaak veel baat hebben bij sportieve activiteiten. Bovendien zorgt voldoende beweging ook voor een beter slaappatroon. Wie zich fysiek gezond voelt, en fit, krijgt meer zelfvertrouwen. Sporten in teamverband, zoals samen wandelen, fietsen of activiteiten op de sportschool, waarborgt ook het in stand houden van sociale contacten en niet te vergeten… betere prestaties op de werkvloer.

Ga sporten - van wandelen tot yoga

Tijd besteden aan lichaamsbeweging is nooit verspilde tijd. Doe aan lichaamsbeweging naargelang uw capaciteiten. Beter een keer per week een ommetje maken, dan helemaal geen beweging. Onderschat daarbij de ‘passievere’ sporten niet, zoals yoga en tai chi. Naast de fysieke voordelen zorgen deze deels meditatieve oefeningen voor een verbeterd concentratievermogen en een goede lichaamscoördinatie. Ook huishoudelijke bezigheden verbeteren de soepelheid van de gewrichten. Ga wandelen, fietsen, gewichtheffen, voetballen, doe aan yoga en/of tai chi, ga naar de sportschool, werk in de tuin, lap zelf de ramen, sjouw de boodschappen de trap op. Als u maar in beweging blijft, want…. voldoende lichaamsbeweging is een van de geheimen van een lang en gezond leven.

Lees verder:
Osteoporose (botontkalking) - oorzaken, behandeling, preventie
Angina pectoris vaak voorbode van hartinfarct
Help, ik heb een steenpuist
Leven met angina pectoris - 10 tips & adviezen
Hoesten - wanneer verwijst de huisarts u door


Fotoverantwoording
. Inleidingsfoto: Fietser; National Archives and Records Administration, Public domain, via Wikimedia Commons
. Dog Walking in Trent Park by Christine Matthews, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons
. Nenad Stojkovic, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons
. See page for author, CC BY 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/4.0>, via Wikimedia Commons

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.