A5A0C56B5243F86D4E229DD720350EA2 9ad20deef62a4765b51ec572bdd5abdd

28 juli 2022

Eka pada viparita dandasana II

Eka pada viparita dandasana II vereist een zeer lenige rug en is alleen geschikt voor gevorderde studenten in hatha-yoga. Deze asana is een voortzetting van eka pada viparita dandasana I en kan er niet los van worden gezien. Zoals alle omgekeerde houdingen is ook deze asana rustgevend, vergroot het uithoudingsvermogen en waarborgt fysieke en mentale balans. De yogahandboeken vermelden dat de houding ook geschikt is tegen botontkalking (osteoporose) en de schildklierfunctie corrigeert. De basishouding van eka pada viparita dandasana II is de 'brughouding', ofwel urdhva dhanurasana I en II (chakrasana). De 'brughouding' zorgt voor voldoende basis om eka pada viparita dandasana II probleemloos te beoefenen.

Inhoud

* Achtergrond van eka pada viparita dandasana II
    * Voorbereiding
    * Chakra's
* Technische aspecten
* Let op het volgende
    * Stap voor stap
* Voordelen van eka pada viparita dandasana II
* Therapeutische toepassingen

Achtergrond van eka pada viparita dandasana II

Eka is een Sanskriet-woord en betekent ‘een’. Pada wil zeggen ‘been’ of ‘voet’. Viparita staat voor ‘omgekeerd’. Danda is een ander woord voor ‘stok’ of 'staf'. Asana betekent ‘(zit)houding’. In eka pada viparita dandasana II, ofwel de 'omgekeerde eenbenige stokhouding', maakt u een omgekeerde boog en steekt u een been in de lucht. Met beide handen houdt u het staande been bij de enkel of voet vast. Het is geen klassieke houding uit de hatha-yoga maar kan als een variant worden gezien van urdhva dhanurasana I en II (brughouding), dwi pada viparita dandasana en natuurlijk eka pada viparita dandasana I.

Voorbereiding

Achterwaarts buigen is geen vertrouwde, natuurlijke beweging en mede om die reden blessuregevoelig. Belangrijk is een adequate voorbereiding met behulp van de yogahoudingen voor beginners en gevorderden. Eka pada viparita dandasana II is een houding voor gevorderde studenten in de hatha- yoga.

Chakra's

In kundalini-yoga is de rug belangrijk voor de spirituele groei, in verband met de chakra's. Vandaar dat er in yoga zoveel nadruk wordt gelegd op een lenige rug. Volgens de yogafilosofie waarborgt een anatomisch optimaal gevormde rug de correcte opening van de pranakanalen (sushummaida en pingala). In puur fysiek opzicht zorgen de achterwaartse bewegingen ervoor dat u een zeer recht postuur houdt en niet zogezegd in de schouders gaat hangen. Eka pada viparita dandasana I en II waarborgen een sterke, soepele rug. Dit biedt veel mentale voordelen, zoals vitaliteit en opgewektheid. Een rechte, sterke rug voorkomt vermoeidheid, ongemak en lage rugpijn.

Technische aspecten

Zorg voordat u aan eka pada viparita dandasana II begint dat u eerst urdhva dhanurasana I en II (chakrasana ofwel brughouding) en dwi pada vipartita dandasana (achterwaartse tweebenige stokhouding) beheerst, naast alle houdingen voor beginners die ervoor zorgen dat u moeiteloos de geavanceerde asana's aankunt. De houding aannemen vanuit dwi pada viparita dandasana is de gemakkelijkste methode. 
  1. Eka pada viparita
    dandasana II
    Ga eerst in savasana (lijkhouding). Houd de voeten bij elkaar, de armen aan weerszijden van de heupen.
  2. Adem uit en breng de armen achter het hoofd. Buig nu de ellebogen en plaats de handen onder of zo dicht mogelijk bij de schouders, de vingers wijzen naar de voeten.
  3. Trek de knieën op. Plaats de onderbenen tegen de bovenbenen. De voetzolen houdt u plat op de vloer.
  4. Adem uit en breng de heupen omhoog. De kruin van uw hoofd rust op de vloer, de benen in een hoek van 45 graden met de vloer. De handen, voeten en kruin dragen het lichaamsgewicht.
  5. Plaats de linkerhand achter uw hoofd, daarna de rechterhand. Laat de onderarmen zakken en verstrengel de vingers. Het lichaamsgewicht steunt nu ook op de onderarmen en ellebogen (schouderbreedte, bovenarmen verticaal houden).
  6. Probeer de heupen zo hoog mogelijk te krijgen.U bevindt zich nu in dwi pada viparita dandasana.
  7. Ontspan, adem rustig door in de volledige yoga-ademhaling.
  8. Zorg er in de 'achterwaartse tweebenige stokhouding' voor dat het bovenlichaam verticaal boven de vloer staat, de benen in een hoek van 45 graden, voetzolen op de vloer.
  9. Beweeg nu beide voeten naar het hoofd, maak loopbewegingen.
  10. Plaats de handen op de vloer, vingers niet meer verstrengeld, handpalmen plat op de ondergrond.
  11. Adem uit en til het hoofd op, de bovenarmen loodrecht boven de vloer.
  12. Leg het hoofd zo ver mogelijk in de nek. Breng de rechtervoet dichter bij de handen.
  13. Pak nu met beide handen de enkel van het rechterbeen vast. Zorg ervoor dat de hele voet op de vloer geplaatst is. Gevorderde yogi's kunnen de voet op de tenen laten rusten, waarbij de handen de tenen omklemmen.
  14. Steek een been loodrecht in de lucht, waarbij ook de tenen recht omhoog steken.
  15. U bent nu in eka pada viparita dandasana II. Adem rustig door, indien mogelijk in de volledige yoga-ademhaling. Herhaal deze oefening met het andere been.
  16. Kom in omgekeerde volgorde terug in savasana II (lijkhouding) en ontspan grondig.

Let op het volgende

Eka pada viparita dandasana I en II zijn houdingen voor gevorderde yogi's. U zult voordat u aan deze asana begint eerst de cursus voor beginners en daarna voor een deel de geavanceerde yogahoudingen dienen te beheersen. Dan pas bent u toe aan de zeer moeilijke achterwaarts buigende asana's. Oefen eventueel onder begeleiding van een yogaleraar of een partner die uw bewegingen stuurt voor als het mis dreigt te gaan. Voorkom aldus blessures. Mijd eka pada viparita dandasana II tijdens de zwangerschap, bij rugproblemen (niet als gevolg van vermoeidheid), maar ook bij hartaandoeningen en als u aan hoge bloeddruk lijdt.

Stap voor stap

Zorg er in de voltooide eka pada viparita dandasana II voor dat het bovenlichaam loodrecht op de vloer staat. Laat dat in elk geval uw streven zijn. Leg het hoofd zo ver mogelijk in de nek en probeer naar de voet van het staande been te kijken. De houding vereist zeer lenige schoudergewrichten. Plaats de onderarmen op schouderbreedte in lijn met het bovenlichaam. In de klassieke eka pada viparita dandasana II omvat u met uw handen de enkel van het staande been. Zorg ervoor dat het andere been loodrecht boven het lichaam staat. Goede voorbereidende oefeningen zijn surya namaskar (zonnegroet), bhujangasana (cobrahouding), dhanurasana (booghouding), urdhva dhanurasana I en II (chakrasana of brughouding) en eka pada viparita dandasana I. Werk stap voor stap naar de voltooide eka pada viparita dandasana II toe.

Voordelen van eka pada viparita dandasana II

Het spreekt vanzelf dat in combinatie met de voorwaarts buigende houdingen en zijwaartse en achterwaartse asana's de rug zo lenig wordt als van een kat. In kundalini-yoga is dat belangrijk voor een optimale doorstroming van prana naar de chakra's. Bovendien zorgt een sterke, lenige rug ervoor dat u tijdens lange meditatiesessies geen last zult hebben van uw rug. Eka pada viparita dandasana II verruimt de borstkas, vergroot de longcapaciteit en zorgt voor soepele gewrichten, van de enkels tot de heupen, schouders, ellebogen, nek en polsen. Bij deze variant van eka pada viparita dandasana I is de rug nog meer gekromd en zijn de effecten navenant groter.

Therapeutische toepassingen

Deze yogahouding heeft net als urdhva dhanurasana I en II en dwi pada viparita dandasana een positieve uitwerking op met name de hartchakra (anahata-chakra) en de keelchakra (vishudda-chakra) voor meer vitaliteit. Eka pada viparita dandasana II wordt als ondersteunende therapie gebruikt bij onder andere de volgende aandoeningen.

  • Spijsverteringsklachten
  • Obstipatie
  • Stress
  • Osteoporose (botontkalking)
  • Cardiovasculaire zwakte
  • Onstabiele schildklierfunctie
  • Verminderde longcapaciteit
  • Emotionele onbalans
  • Gebrekkig concentratievermogen
  • Gebrek aan energie
  • Verkeerde lichaamshouding
  • Gebrek aan uithoudingsvermogen

Lees verder
Bhujangasana - kort samengevat
Eka pada viparita dandasana I - kort samengevat
Hatha-yoga - een korte uitleg
Stoeloefening
Utthita stiti bhujangasana (staande cobrahouding)


Bronvermelding
'Yoga und Medizin', Jurg Wunderlich, Fink Verlag, Stuttgart
'Light on Yoga', B.K.S. Iyengar, George Allen & Unwin, Londen
'Yoga', Sophy Hoare. Macdonald Educational, Inc.

Fotoverantwoording
. Inleidingsfoto: Eka pada bipartia dandasana II;  Mr. Yoga, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons
. Mr. Yoga, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.