Van alle medische beeldvormende techieken is de röntgenfoto het meest bekend. Dat is ook niet verwonderlijk, want de ontdekking van röntgenstralen door de Duitse natuurkundige Wilhelm Conrad Röntgen dateert al van 1895. Beelden die gemaakt worden met röntgenstraling zijn met name geschikt voor het onderzoeken van botweefsel en bepaalde zachte weefselstructuren, zoals de borsten (mammografie). Röntgen, vroeger ook wel x-stralen genoemd, is elektromagnetische straling.
Inhoud
* Röntgenstraling - wat is dat?
* Donkere afdruk
* Nadeel
* Toepassing van de röntgenfoto
* Risico's
* Werkwijze
Röntgenstraling - wat is dat?
Wilhelm Conrad Röntgen (1845 - 1923) |
Donkere afdruk
Iedereen heeft wel eens een röntgenfoto gezien. De aanblik doet denken aan een fotonegatief. Karakteristiek is de wisselend donkere tot lichte afdruk binnen de lichaamscontouren. Dat heeft te maken met het feit dat als een bundel röntgenstralen door een lichaamsdeel gaat de gedeelten die de straling doorlaten, zoals lucht, zwart aftekenen op de digitale detector. Bij de grijstinten betreft het huid, spieren en vet, ofwel zacht weefsel. Hoe lichter de afdruk, hoe dichter het weefsel. zoals bot dat dan ook een witte afdruk achterlaat.
Nadeel
Met röntgenstraling zijn de beelden tweedimensionaal. Dat kan een nadeel zijn. Dat is ook de reden waarom de arts vaak besluit meer röntgenfoto’s te maken, maar dan vanuit verschillende hoeken en perspectieven.
Toepassing van de röntgenfoto
Röntgenfoto van hand |
Risico’s
Als zodanig kent röntgenstraling risico’s, zoals het ontstaan van kanker en beschadiging van het DNA. Deze risico's zijn uiteraard groter naarmate er vaker röntgenfoto’s worden gemaakt, of hoe hoger de stralingsdosis is. Ook mag men stellen dat hoe jonger de patiënt is, hoe groter de risico’s zijn. Incidenteel een röntgenfoto laten maken levert echter nauwelijks tot geen gevaren op. Daarnaast zijn de röntgentechnieken door de jaren heen zodanig ontwikkeld en verbeterd dat met een minimale stralingsdosis het diagnostisch effect zeer groot is. Bij zwangerschap kan röntgenstraling afwijkingen veroorzaken bij de foetus. Het is regel om bij overzichtsfoto’s de voortplantingsorganen af te dekken met een loden schort, zoals ook de laboranten die dragen en achter een scherm de röntgenapparatuur bedienen.
Werkwijze
Bij het maken van een röntgenfoto ligt u op een tafel of u staat tegen een wand, tussen een venster waaronder de opnamecassette is geschoven, en de stralingsbron. Ook kan een röntgenfoto zittend worden genomen. De stralingsduur betreft een fractie van een seconde. Belangrijk is dat u roerloos ligt, staat of zit. Bij een mammografie, waarbij de borst tussen twee platen wordt gedrukt, zijn inmiddels nieuwe methoden ontwikkeld waardoor het maken van deze röntgenfoto’s beduidend minder pijnlijk is.
Lees verder
> Afspraak voor MRI-scan - patiëntenwijzer
> Röntgencontrastfoto - werking, toepassingen, risico's en werkwijze
> CT-scan - werking, toepassing, risico's en werkwijze
> Afspraak voor röntgenonderzoek - patiëntenwijzer
> Scintigrafie (isotopenscan) - werking, toepassingen en risico's
Fotoverantwoording
. Inleidingsfoto: Thoraxfoto; Antoniusziekenhuis Nieuwegein, Public domain, via Wikimedia Commons
. Nicola Perscheid, Public domain, via Wikimedia Commons
. Photojack50, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.