A5A0C56B5243F86D4E229DD720350EA2 9ad20deef62a4765b51ec572bdd5abdd

03 juni 2023

Triang mukhottanasana

In triang mukhottanasana maakt u een achterwaartse buiging waarbij uiteindelijk het achterhoofd de knieholten raakt. Het is vanzelfsprekend een yogahouding voor gevorderde yogi’s. Velen zullen er niet eens aan beginnen omdat ze ten onrechte vrezen dat hun rug breekt. Feitelijk is triang mukhottanasana de omgekeerde versie van paschimottanasana (zittende vooroverbuiging). De voordelen zijn talrijk, zoals een verbeterde longcapaciteit, een positieve invloed op de schildklierfunctie, vermindering van stressgevoeligheid, positieve cardiovasculaire effecten en natuurlijk een zeer lenige rug met daaraan gekoppeld meer vitaliteit. Triang mukhottanasana is met andere woorden een yogahouding die het beslist waard is om toegewijd te beoefenen.

Inhoud

* Achtergrond van triang mukhottanasana
* Technische aspecten
* Let op het volgende
    * Voorbereidende yogahoudingen
* Voordelen van triang mukhottanasana
    * Therapeutische toepassingen

Achtergrond van triang mukhottanasana

Het woord triang is Sanskriet en wil zeggen ‘horizontaal’ of ‘omgekeerd’. Mukha betekent ‘gelaat’. Uttana is een ander woord voor ‘zeer gestrekt’. Asana betekent ‘(zit)houding’. Triang mukhottanasana is een intense achteroverbuiging die veel voorbereiding vereist. Beheersing van de basishoudingen is dan ook belangrijk.
 

Technische aspecten

Triang mukhottanasana
In triang mukhottanasana buigt u zo ver achterover dat het achterhoofd idealiter de knieholten raakt. Ga eerst in chakrasana (urdhva dhanurasana).
  1. Breng in tadasana (berghouding) de handen in namasté voor de borst.
  2. Plaats nu de voeten ongeveer 30 centimeter uit elkaar, handen op de heupen.
  3. Terwijl u het bekken naar voren drukt, buigt u vanuit het middel naar achteren. Buig ook de knieën, wat nodig is om het evenwicht te bewaren.
  4. Breng de armen boven het hoofd, vind steeds de juiste balans. Uiteindelijk plaatst u de handpalmen op de vloer. De vingers wijzen naar de voeten.
  5. Strek de benen. Het bekken drukt u steeds verder omhoog. De rug houdt u zo ver mogelijk gekromd. Deze yogahouding heet chakrasana (urdva dhanurasana).
  6. Vervolgens gaat u in triang mukhottanasana door het bekken nog hoger omhoog te drukken, de benen zo ver mogelijk te strekken, het hoofd in de nek. Breng onderwijl de handen steeds dichter bij de voeten. Pak de enkels vast. Idealiter raakt het achterhoofd nu de knieholten.
  7. Blijf enkele seconden tot een minuut in triang mukhottanasana.
  8. Kom terug in chakrasana (urdhva dhanurasana) en daarna in tadasana (berghouding).
  9. Ontspan in savasana (lijkhouding).

Let op het volgende

Zorg ervoor dat u in chakrasana (urdhva dhanurasana) de heupen steeds verder omhoog drukt om in triang mukhottanasana te kunnen gaan. Denk eraan dat de kromming van de rug en buik zeer intens is en leg het hoofd zo ver mogelijk in de nek. Voorkom blessures. Zorg er dus voor dat in de beginfase iemand naast u staat terwijl u met de handen naar de enkels ‘loopt’. Vanzelfsprekend vereist deze yogahouding voor gevorderde studenten in de hatha-yoga een goed gevoel voor balans.

Voorbereidende yogahoudingen

Dhanurasana (booghouding) is om te beginnen een uitstekende voorbereidende basishouding, net als bhujangasana (cobrahouding). Beheers alle voorbereidende yogahoudingen met een achteroverbuiging.

Voordelen van triang mukhottanasana

Urdhva dhanurasana
(chakrasana)
Triang mukhottanasana heeft veel voordelen en brengt mede rust in uw leven. De stressgevoeligheid zal merkbaar verminderen. De yogahouding maakt rug, schouders en bekken opmerkelijk lenig. Ook zijn er positieve cardiovasculaire voordelen, een verbeterde vitaliteit en een vergrote longcapaciteit merkbaar. Deze asana reguleert mede de schildklierfunctie en balanceert het zenuwstelsel.

Therapeutische toepassingen

Triang mukhottansana is alleen geschikt voor gevorderden in hatha-yoga en wordt gebruikt als ondersteunende therapie bij onder andere de volgende aandoeningen en klachten:
  • Stress.
  • Verminderde longcapaciteit.
  • Gebrek aan vitaliteit.
  • Stramme rug, schouders en bekken.
  • Astma.
  • Osteoporose.
  • Onbalans van de schildklierwerking.
  • Positieve invloed op de buikorganen, zoals de lever, alvleesklier en nieren.

Lees verder
Eka pada koundinyasana I (albatroshouding)
Dwi pada koundinyasana (albatroshouding III)
Eka pada viparita dandasana II
Bhujangasana (cobrahouding)
Hatha-yoga - een korte uitleg


Bronvermelding
. 'Textbook of Yoga', Hutchinson, London
. 'Light on Yoga', B.K.S. Iyengar, Georg Allen & Unwin Ltd., London

Fotoverantwoording
. Inleidingsfoto: Triang muhottanasana; Mr. Yoga, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons
. Mr. Yoga, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons
. Marcocarvalho, CC BY 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/3.0>, via Wikimedia Commons

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.