A5A0C56B5243F86D4E229DD720350EA2 9ad20deef62a4765b51ec572bdd5abdd

03 februari 2023

Eka pada koundinyasana I (albatroshouding)

Deze houding voor gevorderde yogastudenten hoort bij een drieluik - in combinatie met dwi pada koundinyasana en eka pada koundinyasana II - en vereist soepele heupen, sterke armspieren en een fenomenaal evenwichtsgevoel. Al deze kwaliteiten worden met de beginnershoudingen uit hatha-yoga spelenderwijs opgebouwd. In deze yogahouding hangt het lichaam eveneens evenwijdig met de vloer, waarbij echter een been onderlangs zijwaarts gestrekt is. Eka pada koudinyasana I heeft tal van voordelen, zoals een scherp concentratievermogen en een zeer lenig lichaam. De asana is gewijd aan de wijsgeer Koundinya.

Inhoud

* Achtergrond van eka pada koundinyasana I (albatroshouding)
* Technische aspecten
* Let op het volgende
    * Medische informatie
* Voordelen van eka pada koundinyasana I (albatroshouding)
    * Therapeutische toepassingen

Achtergrond van eka pada koundinyasana I (albatroshouding)

Eka betekent 'een'. Pada wil zeggen 'voet' en asana is een ander woord voor '(zit)houding'. De naam Koundinya voert terug op de Indiase koningszoon Siddharta (ca. 450 v.C. - ca 370 v.C.) die een zeer luxueus leven leidde aan het hof, zoals het de aristocratie betaamde. Siddharta realiseerde zich echter al heel vroeg dat het ware geluk niet te vinden was in het weelderige leven dat hij leidde met alle vorstelijke voorrechten die daarbij hoorden. Hij besloot zich terug te trekken in het woud en een ascetisch, meditatief bestaan op te bouwen in een poging het ware geluk te vinden en de oorzaak van al het leed in de wereld te achterhalen. Koundinya was de hofgeleerde en in die jaren de mentor van Siddharta. Toen de koningszoon de verlichting vond, stichtte Siddharta als Gautama Boeddha het boeddhisme.

Technische aspecten

Eka pada koundinyasana I
(albatroshouding)
Bij de aanblik van eka pada koundinyasana I mag duidelijk zijn dat deze yogahouding niet voor iedereen is weggelegd. De blessuregevoeligheid kunt u alleen verminderen door een goede voorbereiding, zoals het leren van de basishoudingen. Ook is het belangrijk dat u eerst de hoofdstand (salamba sirsasana II) beheerst.
  1. Neem eerst de hoofdstand (salamba sirsasana II) aan. Belangrijk is dat u de handen op schouderbreedte op de vloer plaatst.
  2. Laat nu de gestrekte benen zakken tot ze parallel boven de vloer hangen. Houd de knieën en voeten bij elkaar.
  3. Buig de knieën en laat het bovenlichaam zakken tot de zijkant van het inmiddels weer gestrekte rechterbeen op de achterkant van de linkerarm boven de elleboog rust. Het linkerbeen steekt gestrekt naar achteren. De romp bevindt zich evenwijdig met de vloer, waarbij het lichaam op het hoofd en de twee handen steunt.
  4. Til het hoofd op. Houd de rug recht en de benen gestrekt. De rechte rug en het linkerbeen vormen een lijn in een hoek van ongeveer 30 graden met de vloer.
  5. Kijk recht vooruit, hoofd naar achteren. Naarmate u steeds verder horizontaal boven de vloer kunt hangen, zult u navenant meer armkracht nodig hebben.
  6. Blijf even in deze houding, al naargelang uw capaciteiten.
  7. Kom in omgekeerde volgorde terug in de hoofdstand.
  8. Herhaal de oefening links.
  9. Ontspan grondig in savasana (lijkhouding).

Let op het volgende

Het is belangrijk om in de beginfase kussens om u heen te leggen, want het is zeer moeilijk om voortdurend de juiste balans te vinden en aldus een mogelijke valpartij te vermijden. Wel kunt u de beginfase aanzienlijk verkorten door eerst de basishoudingen te beheersen. Ze maken u lenig en het gevoel voor balans zal spelenderwijs verbeteren. Ook is het van belang om de handen op schouderbreedte te plaatsen. Als u de drie albatroshoudingen uit dit drieluik (dwi pada koundinyasana en eka pada koundinyasana II en I) beheerst, kunt u proberen om ze vloeiend in elkaar te laten overgaan.
 

Medische informatie

Mijd de albatroshoudingen bij hoge bloeddruk en hartproblemen, lage rugpijn, schouder- en polsblessures en gewrichtsproblemen in het algemeen.

Voordelen van eka pada koundinyasana I (albatroshouding)

De longcapaciteit zal merkbaar verbeteren. Ook de buikorganen krijgen een goede massage, waardoor obstipatie minder kans krijgt. Verder zult u zich beter kunnen focussen.

Therapeutische toepassingen

Deze yogaoefening voor gevorderde studenten in hatha-yoga wordt als ondersteunende therapie ingezet bij onder andere de volgende klachten en aandoeningen: 
  • slecht concentratievermogen en verminderde alertheid;
  • zwakke spieren van rug, schouders, armen en polsen;
  • trage spijsvertering;
  • obstipatie.

Lees verder
Eka pada koundinyasana II (albatroshouding)
Dwi pada koundinyasana (albatroshouding III)
Salamba sirsasana III (hoofdstand)
Staande yogahoudingen voor een goede conditie
De juiste meditatiehouding kiezen


Bronvermelding
'Light on Yoga', B.K.S. Iyengar, George'Light on Yoga', B.K.S. Iyengar, George Allen & Unwin
'Yoga und Medicin', Jurg Wunderli, Fink Verlag, Stuttgart
'Yoga', Sophy Hoare, Macdonald Educational Ltd.Allen & Unwin
'Science of Yoga', Sivananda, Sivananda Press, Durban

Fotoverantwoording
. Inleidingsfoto: eka pada koundinyasana I (albatroshouding); Jemasty, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons
. Jemasty, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.