A5A0C56B5243F86D4E229DD720350EA2 9ad20deef62a4765b51ec572bdd5abdd

01 oktober 2023

Padma mayurasana - kort samengevat

Deze variant van de pauwhouding (mayurasana) geeft de mentale en fysieke balans een boost. Maar ook kracht, een gevoel van intense rust en zelfbeheersing zijn voordelen die bij deze yogahouding horen. De moeilijkheid van padma mayurasana is dat die in de lotushouding (padmasana) wordt uitgevoerd en sterke buikspieren vereist. Het is kortom een yogahouding voor gevorderden. Beoefen deze houding toegewijd en spijsverteringsklachten zullen verdwijnen. Kort samengevat volgt hieronder de beoefening van padma mayurasana.

Inhoud

* Achtergrond van padma mayurasana (pauwhouding in lotus)
    * Zen
* Technische aspecten
* Let op het volgende
* Voordelen van padma mayurasana (pauwhouding in lotus)
    * Therapeutische toepassingen

Achtergrond van padma mayurasana (pauwhouding in lotus)

Mayura is Sanskriet en betekent ‘pauw’. Padma is een ander woord voor ‘lotus’. Asana wil zeggen ‘(zit)houding’. In tegenstelling tot mayurasana (pauwhouding) is de lotusvariant een houding voor gevorderde studenten in hatha-yoga.

Zen

Padma mayurasana is een van de yogahoudingen die balans symboliseren, zowel fysiek als mentaal. Gerelateerd aan het zenbegrip hara is padma mayurasana gericht op het zwaartepunt van de mens, ofwel het gebied rond de navel. Hara is een spiritueel begrip in het Japanse zen en in het Chinese spirituele denken, zoals in tai chi. De yogahouding schenkt dan ook intense rust, naast vele andere voordelen. Daarnaast wordt padma mayurasana in verband gebracht met het effectief ontgiften van het lichaam. Vandaar ook het woord ‘pauw’ in deze asana. Deze vogel met de schitterende kleurenpracht van het verenkleed is een alleseter en verorbert zelfs de giftigste slangen en schorpioenen zonder er aan dood te gaan.

Technische aspecten 

Padma mayurasana
(pauwhouding in lotus)
Beheers eerst padmasana voordat u aan deze variant voor gevorderden begint. Ga altijd vanuit de lotushouding in padma mayurasana.
  1. Ga eerst in padmasana, handen op de knieën.
  2. Buig tijdens een uitademing naar voren. Plaats nu de handen vlak naast elkaar en omgekeerd op de vloer voor u. Let op: de gespreide vingers wijzen dus naar achteren.
  3. Buig de ellebogen en houd ze net als de onderarmen tegen elkaar aan. Zorg er ook voor dat de onderarmen loodrecht op de vloer steunen.
  4. Terwijl de ellebogen in de maagstreek drukken, tegen het middenrif (diafragma) aan, brengt u het lichaam steeds verder naar voren. De bovenarmen steunen de borstkas. De knieën komen nu los van de vloer. Zoek voortdurend het juiste evenwicht (hara). In de klassieke padma mayurasana 'zweeft' het lichaam evenwijdig aan de vloer, dus niet schuin. Het hele lichaamsgewicht steunt op de handen, wat veel kracht vergt. Ook is het belangrijk dat de bovenbenen in de lotushouding een rechte lijn vormen met het bovenlichaam.
  5. Blijf tot een paar minuten in padma mayurasana.
  6. Kom in omgekeerde houding terug in de klassieke lotushouding (padmasana).
  7. Rust uit in savasana (lijkhouding).

Let op het volgende

Vertoeven in padma mayurasana, en de houding correct uitvoeren, vergt veel kracht. Zorg dus eerst voor sterke armen en polsen. Onder andere chaturanga dandasana (vierledige stafhouding) is daar heel geschikt voor. Let ook op dat u de ellebogen in de buik drukt, specifiek op de rechte buikspier (musculus rectus abdominis). Het is vooral het samenspel met deze spier die voor stabiliteit zorgt. Deze spier zorgt met andere woorden voor de juiste buiksteun tijdens het uitvoeren van deze asana, een variant van mayurasana (pauwhouding). In padma mayurasana staan de onderarmen loodrecht op de vloer.

Voordelen van padma mayurasana (pauwhouding in lotus)

Mayurasana (pauwhouding)
Deze yogahouding waarborgt een uitstekende doorbloeding van de buikorganen, zoals de lever, alvleesklier, darmen, nieren en milt. Onder andere obstipatie zal tot het verleden behoren. In de filosofie van hatha-yoga wordt padma mayurasana sterk in verband gebracht met de ontgiftende werking ervan. Kracht, rust (in hara zijn) en zelfbeheersing staan eveneens symbool voor deze yogahouding. Padma mayurasana is een yogahouding die ook in de klassieke Indiase hatha-yogageschriften Hatha Yoga Pradipika en Gheranda-samhita is vermeld.

Therapeutische toepassingen

Padma mayurasna is een yogahouding voor gevorderde studenten in hatha-yoga. De asana wordt als ondersteunende therapie ingezet bij onder andere de volgende klachten en aandoeningen:
  • stress;
  • lecht concentratievermogen;
  • carpaaltunnelsyndroom;
  • slechte leverfunctie (ontgiftende werking van deze yogahouding);
  • spijsverteringsklachten, zoals slechte eetlust en obstipatie;
  • gebrek aan mentale en fysieke balans;
  • verzwakte spieren van schouders, armen, polsen en buik;
  • slechte doorbloeding van de buikorganen;
  • diabetes;
  • weinig zelfbeheersing.

Lees verder
Dwi pada koundinyasana (albatroshouding III)
Parsva kukkutasana (zijwaartse haanhouding)
Hatha-yoga - een korte uitleg
Triang mukhottanasana
Visvamitrasana


Bronvermelding
. 'Textbook of Yoga', George Feuerstein, Hutchinson, London
. 'Light on Yoga', B.K.S. Iyengar, George Allen & Unwin, London
. 'Genezen door yoga', Henk Schuthof, La Riviere & Voorhoeve, Zwolle

Fotoverantwoording
. Inleidingsfoto: padma mayurasana;Yogini Asha, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons
. Yogini Asha, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons
. Drchirag patel, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.