A5A0C56B5243F86D4E229DD720350EA2 9ad20deef62a4765b51ec572bdd5abdd

06 oktober 2022

Dwi pada koundinyasana (albatroshouding III)

Dwi pada koundinyasana (albatroshouding III) is moeilijker dan men denkt en staat niet voor niets in de lijst van yogahoudingen voor gevorderden. Een goede voorbereiding is essentieel om blessures te voorkomen. Deze houding uit een drieluik (in combinatie met eka pada koundinyasana I en II) verbetert het concentratievermogen, zorgt voor een uitstekende balans en u krijgt er sterke armen van. Beheers als gevorderde yogi de yogahoudingen uit dit drieluik en probeer ze in een vloeiende beweging uit te voeren vanuit de hoofdstand salamba sirsasana II.

Inhoud

* Achtergrond van dwi pada koundinyasana (albatroshouding III)
* Technische aspecten
* Let op het volgende
    * Basishoudingen
* Voordelen van dwi pada koundinyasana
    * Therapeutische toepassingen
 

Achtergrond van dwi pada koundinyasana (albatroshouding III)

De wijsgeer Koundinya was de mentor van prins Siddharta (450 v.C. - 370 v.C.) - de latere Boeddha - die huis en haard verliet voor een jarenlange spirituele zoektocht naar de zin van het leven, waarna hij een van de belangrijkste levensbeschouwelijke denkrichtingen stichtte. Dwi betekent onder andere ‘twee’. De betekenis van pada is ‘been’ of ‘voet’. Asana wil zeggen ‘(zit)houding’. In deze moeilijke houding uit hatha-yoga lijkt het lichaam evenwijdig boven de vloer te zweven. De zijwaarts gestrekte benen rusten op een arm.

Technische aspecten

Dwi pada koundinyasana
(albatroshouding III) op
evenwichtsbalk
Voor de correcte uitvoering van de klassieke dwi pada koundinyasana (albatroshouding III), zoals ook voor eka pada koundinyasana I en II (drieluik), is het belangrijk dat u de hoofdstand salamba sirsasana II beheerst, net als de basishoudingen voor onder andere het verkrijgen van armkracht en een uitstekende balans.
  1. Neem eerst de hoofdstand salamba sirsasana II aan. Plaats daarna de handen op schouderbreedte en aan weerszijden van het hoofd.
  2. Laat tijdens een uitademing de gestrekte benen zakken. Zorg ervoor dat ze zich evenwijdig met de vloer bevinden.
  3. Draai nu het bekken, de romp en de gestrekte benen naar links.
  4. Laat de benen en romp verder naar beneden zakken. Uiteindelijk rusten de gestrekte benen vlak boven de knie tegen elkaar aan op de linkerarm. De hoek tussen de benen en romp is 90 graden. Zorg ervoor dat het hoofd op de vloer blijft rusten. U steunt nu op het hoofd en de twee handen.
  5. Recht nu de rug, het hoofd komt van de vloer.
  6. Uw lichaam hangt nu horizontaal, evenwijdig met de vloer, en steunt op de twee handen.
  7. Blijf even in deze houding, zolang als comfortabel is.
  8. Ga terug in de hoofdstand, in omgekeerde volgorde, en doe deze oefening rechts.
  9. Kom terug in salamba sirsasana II en vervolgens in de kruiphouding.
  10. Rust uit in savasana (lijkhouding).

Let op het volgende

Variant van dwi pada
koundinyasana
(albatroshouding III)
Albatroshouding I, II en III vereisen veel armkracht. Vergeet niet om de handen altijd op schouderbreedte te plaatsen. In de orthodoxe yoga gaan de yogahoudingen uit dit drieluik vloeiend in elkaar over vanuit de hoofdstand (salamba sirsasana II). Doe deze oefening niet bij hoge bloeddruk, hartproblemen en gewrichts- en spieraandoeningen. Mijd deze houding bij rugpijn die niet te wijten is aan vermoeidheid. Door de tijd zijn er varianten van dwi pada koundinyasana ontstaan, zoals hiernaast is afgebeeld.

Basishoudingen

Zorg ervoor dat u alle basishoudingen uit de yogacursus perfect beheerst alvorens u aan de moeilijke dwi pada koundinyasana begint. Verminder hierdoor het risico op blessures. Bouw geleidelijk voldoende armkracht en gevoel voor balans op. 

Voordelen van dwi pada koundinyasana

De gedraaide en gerekte wervelkolom heeft een versterkend en verjongend effect op de hele rug. Het is een uitstekende oefening voor de polsen, schouders en hamstrings. De ideale yogahouding voor gespierde armen en schouders. Vermoeidheidsklachten zullen verminderen en het concentratievermogen krijgt een boost. Ook de lichaamshouding zal verbeteren.

Therapeutische toepassingen

Dwi pada koundinyasana (albatroshouding III) wordt als ondersteunende therapie gebruikt bij onder andere de volgende aandoeningen:
  • slechte lichaamshouding;
  • verminderd concentratievermogen;
  • rugpijn door vermoeidheid;
  • verzwakte spieren van armen, schouders en rug;
  • zwakke hamstrings;
  • slechte fysieke en mentale balans.

Lees verder
Eka pada viparita dandasana II
Mukta hasta sirsasana (bevrijdende hoofdstand)
Utthita stiti bhujangasana (staande cobrahouding)
Eka pada koundinyasana I (albatroshouding)
Eka pada koundinyasana II (albatroshouding)


Bronvermelding
. 'Yoga', Sophy Hoare, Macdonald Educational Ltd.
. 'Textbook of Yoga', George Feuerstein, Hutchinson, Londen
. 'Light on Yoga', B.K.S. Iyengar, George Allen & Unwin, Londen


Fotoverantwoording
. Inleidingsfoto: Dwi pada koundinyasana (albatroshouding III); Dave Rosenblum, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons
. Dwi pada koundinyasana (albatroshouding III); Dave Rosenblum, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons
. Mr. Yoga, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.