A5A0C56B5243F86D4E229DD720350EA2 9ad20deef62a4765b51ec572bdd5abdd

09 maart 2024

Viranchyasana - kort samengevat

Viranchyasana is gewijd aan Viranchi, ofwel Brahma, god van de schepping in het hindoeïsme. Het is een uitdagende houding voor gevorderde yogi’s. De hieronder beschreven variant kan echter ook door beginners beoefend worden, waarbij u een been in de nek legt, de handen in namasté voor de borst houdt en u zich met half geloken ogen op het ajna-chakra (Derde Oog) concentreert. Het is een uitstekende asana voor het versterken van de rugspieren en hamstrings.



Inhoud

* Achtergrond van viranchyasana
* Technische aspecten
* Let op het volgende
* Voordelen
    * Therapeutische toepassingen

Achtergrond van viranchyasana

Viranchi is een naam van Brahma, in het hindoeïsme de god van de schepping. Brahma kent vele andere namen, waaronder Prajapati (Heer van alle leven) en Mahapati (Verheven Vader). Asana betekent ‘(zit)houding’. Deze asana uit hatha-yoga speelt een belangrijke rol in kundalini-yoga en in de chakrafilosofie. Richt tijdens het oefenen de aandacht op het tweebladige ajna-chakra, ofwel het Derde Oog tussen de wenkbrauwen, waarbij u de blik omhoog slaat en de ogen half geloken houdt.

Technische aspecten

Viranchyasana
Viranchyasana telt meer dan tien varianten. De beschreven versie is het meest geschikt voor beginnelingen. Alvorens u zich aan viranchyasana waagt, is het zaak dat u eerst de basishoudingen beheerst.
  1. Ga eerst in dandasana (stok- of stafhouding). Houd de benen gestrekt, handpalmen plat op de vloer aan weerszijden van de heupen. Let op dat u de rug recht houdt tijdens de hele oefening.
  2. Buig nu de rechterknie. Schuif de hiel van de voet in het kruis.
  3. Vervolgens buigt u de linkerknie. Pak met beide handen de linkervoet vast. Breng de voet voor de borst.
  4. Adem uit en til de voet verder omhoog. Druk onderwijl het bovenbeen omhoog en naar achteren. Breng daarna de linkervoet achter het hoofd. Let op dat alleen de achillespees in de nek drukt, waarbij het linkerbeen zich achter de linkerschouder bevindt. Houd de rug zo recht mogelijk.
  5. Blijf een tot enkele minuten in viranchyasana, handen in namasté voor de borst, de halfgeloken ogen gericht op het ajna-chakra (Derde Oog tussen de wenkbrauwen). In een variant voor gevorderden plaatst u de handen in namasté achter uw rug, waarbij de vingers naar boven wijzen.
  6. Kom terug in dandanasa en herhaal de oefening rechts.
  7. Ontspan grondig in savasana (lijkhouding).

Let op het volgende

Beheers eerst de basishoudingen. Aldus verkrijgt u spelenderwijs de lenigheid om de oefeningen voor gevorderden aan te kunnen. Bovendien voorkomt u daarmee blessures. Houd de rug recht terwijl u in viranchyasana gaat.

Voordelen van viranchyasana

In kundalini-yoga wordt veel belang gehecht aan de ontwikkeling van het ajna-chakra, dat met behulp van viranchyasana wordt gestimuleerd. Dit chakra is in de yogafilosofie het centrum van de levenskracht, het denkvermogen, de spirituele ontwikkeling en biedt toegang tot intuïtieve kennis. Daarnaast zorgt viranchyasana voor soepele heupen en sterke rugspieren. Ook krijgen de hamstrings een gedegen training. In combinatie met het richten van de aandacht op het ajna-chakra zult u merken dat uw concentratievermogen sterk verbetert.

Therapeutische toepassingen

Viranchyasana wordt als ondersteunende therapie gebruikt bij onder andere de volgende klachten en aandoeningen:
  • slecht concentratievermogen;
  • stress;
  • gebrek aan vitaliteit;
  • stijve heupen, knieën en enkels.

Lees verder
Vier gemakkelijke meditatiehoudingen
Visvamitrasana
Hatha-yoga - een korte uitleg
Dandasana (stokhouding)
Vier gemakkelijke meditatiehoudingen


Bronvermelding
. 'Textbook of Yoga', Georg Feuerstein, Hutchinson, London
. 'Light on Yoga', B.K.S. Iyengar, Georg Allen & Unwin Ltd., London

Fotoverantwoording
. Inleidingsfoto: Viranchyasana; Ngurah Sudarma, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons
. Ngurah Sudarma, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.