A5A0C56B5243F86D4E229DD720350EA2 9ad20deef62a4765b51ec572bdd5abdd

07 juli 2024

Baddha padmasana - kort samengevat

De lotushouding (padmasana) is een van de bekendste yogahoudingen. Badha padmasana is een van de varianten van deze asana. De ‘gebonden lotushouding’ wordt onder andere therapeutisch ingezet voor meer vitaliteit, maar ook om een verkeerde lichaamshouding te corrigeren. Daarnaast heeft baddha padmasana een stimulerende invloed op de zonnevlecht (manipura-chakra).




Inhoud

* Achtergrond van baddha padmasana (gebonden lotushouding)
* Technische aspecten
* Let op het volgende
* Voordelen van baddha padmasana
    * Therapeutische toepassingen 

Achtergrond van baddha padmasana (gebonden lotushouding)

Baddha betekent ‘gesloten’ of ‘gebonden’. Padma wil zeggen ‘lotusbloem’ en het Sanskriet-woord asana staat voor ‘(zit)houding’. Het is een klassieke asana uit hatha-yoga. In deze asana zit u in de lotushouding en kruist u de armen zodanig achter uw rug dat u met uw vingers bij de tenen kunt. Naast de vele gezondheidsvoordelen wordt baddha padmasana in de orthodoxe yoga ook als meditatiehouding gebruikt, en in kundalini-yoga voor het stimuleren van de chakra’s, met name de solar plexus (zonnevlecht ofwel manipura-chakra).

Technische aspecten

Baddha padmasana
Het spreekt vanzelf dat u bij het beoefenen van de klassieke baddha padmasana eerst de lotushouding (padmasana) moet beheersen. Voorkom blessures en forceer de armspieren niet. Volg het pad van de geleidelijkheid.
  1. Ga eerst in padmasana. Plaats de wreef van de rechtervoet op de linkerdij en de wreef van de linkervoet op de rechterdij.
  2. Adem uit en draai de linkerarm vanuit de schouder achter uw rug. Probeer zonder te forceren met uw linkerhand de linkervoet te grijpen, die dus op de rechterdij ligt. Hoe leniger u bent, hoe makkelijker dat gaat. Probeer alle tenen vast te grijpen, maar begin met de grote teen. Om bij de voet te komen is het belangrijk dat u de schouder zo ver mogelijk naar achteren strekt om achterwaarts de voet te kunnen grijpen. 
  3. Kruis nu de rechterarm achterwaarts over de linkerarm en probeer de grote teen van de rechtervoet beet te pakken. Oefening baart kunst.
  4. Adem rustig door in de volledige yoga-ademhaling.
  5. Blijf een tot enkele minuten in baddha padmasana.
  6. Kom in omgekeerde volgorde terug in padmasana (lotushouding). Voer de asana nu rechts uit. Wissel dus de voetplaatsing op de dijen, wat ook geldt voor de armkruising.
  7. Ontspan daarna in savasana (lijkhouding).

Let op het volgende

Voorkom blessures, forceer de spieren dus niet. Probeer tijdens elke oefening de schouders zo ver mogelijk naar achteren te strekken, zonder de voetplaatsing te veranderen. Uiteindelijk zult u zo lenig zijn dat u met uw handen de tenen kunt beetpakken. Bij alle rug- en gewrichtsklachten, zoals bij artrose, is het belangrijk dat u eerst medisch advies inwint en eventueel oefent onder leiding van een ervaren yogaleraar.

Voordelen van baddha padmasana

Baddha padmasana stimuleert de spijsvertering en masseert de buikorganen, waaronder de maag, lever, alvleesklier, milt en darmen. Obstipatie zal wellicht tot het verleden behoren. De asana is ook heel geschikt bij een stramme onderrug en lendenen. Onder andere een jarenlange verkeerde zithouding (kantoorwerk) kan een hyperkyfose (bochel) veroorzaken. Voor deze aandoening wordt baddha padmasana soms therapeutisch ingezet.

Therapeutische toepassingen

Baddha padmasana (gebonden lotushouding) wordt als ondersteunende therapie gebruikt bij onder andere de volgende klachten en aandoeningen:
  • slechte spijsvertering;
  • artritis;
  • stramme lendenen en onderrug;
  • chronische gastritis;
  • slechte lichaamshouding;
  • obstipatie;
  • winderigheid;
  • stijve gewrichten (o.a. schouders en heupen);
  • hyperkyfose;
  • gebrek aan vitaliteit;
  • gebrek aan mentale focus.

Lees verder
Hatha-yoga - een korte uitleg
Eenvoudige ontspanningsoefening tegen stress
Eka pada viparita dandasana I - kort samengevat
Vrksasana (boomhouding)
Vier gemakkelijke meditatiehoudingen


Bronvermelding
. Gheranda Samhita, Srisa Chandra Vasu, Uitgeverij Ankh-Hermes, Deventer
. 'Light on Yoga', B.K.S. Iyengar, George Allen & Unwin, Londen

Fotoverantwoording
. Inleidingsfoto: baddha padmasana (gebonden lotushouding); Yogini Asha, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons
. Nicholas A. Tonelli from Pennsylvania, USA, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.