A5A0C56B5243F86D4E229DD720350EA2 9ad20deef62a4765b51ec572bdd5abdd

19 mei 2022

Vrksasana (boomhouding)

Balans en stabiliteit. Dat is waar het in vrksasana (boomhouding) om draait. De juiste uitvoering vergt concentratie, zeker in de beginfase. Het helpt om de blik gericht te houden op een voorwerp dat zich op enige afstand bevindt. Een denkbeeldig punt in de verte kan ook. De gezondheidsvoordelen van deze uitstekende yogahouding voor beginners (basishouding) zijn talrijk, zoals verlichting bij lage rugklachten, (chronische) vermoeidheid en fysieke en mentale onbalans.

Inhoud

* Achtergrond van vrksasana (boomhouding)
    * Fysiek en mentaal evenwicht
* Technische aspecten
* Let op het volgende
    * Medisch advies
* Therapeutische toepassingen

Achtergrond van vrksasana (boomhouding)

Vrksa is een Sanskriet-woord en betekent ‘boom’. Asana is een ander woord voor ‘(zit)houding’. Vrksasana is een staande yogaoefening voor beginners in hatha-yoga en ideaal voor het ontwikkelen van het evenwichtsgevoel. De ‘boomhouding’ is tevens een prima oefening voor een betere lichaamshouding.

Fysiek en mentaal evenwicht

Wie zichzelf tijdens het oefenen van vrksasana observeert, zal zeker in de beginfase merken dat vrksasana makkelijker uitvoerbaar is als men op dat moment of op die dag mentaal in evenwicht is. Fysieke en mentale balans zijn immers sterk met elkaar verweven. Dat houdt ook in dat het ontwikkelen van fysieke balans een positieve weerslag heeft op het mentale evenwicht.

Technische aspecten

Vrksasana
(boomhouding)
In het begin is het vaak moeilijk om op een been in balans te blijven. Ga dan eventueel met de rug tegen een muur staan.

  1. Ga in tadasana.
  2. Buig nu de rechterknie. Pak met de rechterhand het onderbeen vast. Druk de voet tegen de binnenkant van het linkerdijbeen. Houd de voetzool stevig tegen het been gedrukt. De tenen bevinden zich vlak boven de knie. Houd het linkerbeen recht.
  3. Plaats de handen eerst in namasté en strek de armen daarna boven uw hoofd. Zorg ervoor dat u eerst op een been in balans blijft. Adem rustig door in de volledige yoga-ademhaling en houd de schouders zo laag mogelijk.
  4. Blijf ongeveer een minuut in vrksasana (boomhouding), indien mogelijk. Richt de blik op een denkbeeldig punt in de verte of op een voorwerp enkele meters van u vandaan.
  5. Kom terug in tadasana (berghouding). Herhaal de oefening met het andere been.
  6. Ontspan in tadasana (berghouding) of in savasana (lijkhouding).


Let op het volgende

In balans blijven zal in het begin de belangrijkste uitdaging zijn. Afleiding biedt dikwijls soelaas, want wanneer u voortdurend aan uw evenwicht denkt, zult u het vaak eerder verliezen. Kijk naar een punt voor u, dat helpt. De voet drukt u stevig tegen de binnenkant van uw andere been, anders zal de voet naar beneden glijden. Houd de schouders laag, laat ze niet hangen. Plaats de voet van het staande been plat op de vloer.

Medisch advies

Vraag bij chronische hoofdpijn, slapeloosheid, lage en hoge bloeddruk eerst medisch advies voordat u aan vrksasana (boomhouding) begint. De ‘boomhouding’ versterkt de beenspieren, kuiten en enkels en is ideaal voor het verkrijgen van fysieke en mentale balans.


Therapeutische toepassingen

Vind met vrksasana (boomhouding) de balans die u nodig hebt in het dagelijks leven. Onder andere bij de volgende klachten en aandoeningen kan vrksasana nuttig zijn:

  • ischias;
  • verkeerde lichaamshouding;
  • rugklachten (door vermoeidheid);
  • stress;
  • gebrek aan kalmte en focus;
  • slechte fysieke en mentale balans.

Lees verder
Bhujangasana - kort samengevat
> De juiste meditatiehouding kiezen
> Stoeloefening tegen spataderen
Dwi pada koundinyasana (albatroshouding III)
> Dandasana (stokhouding)


Bronvermelding
Light on Yoga’, B.K.S. Iyengar, George Allen & Unwin, Londen 

‘Yoga’, Sophy Hoare, Macdonald Educational, Londen


Fotoverantwoording

.Inleidingsfoto: Vrksasana; Patrick Hendry worldsbetweenlines, CC0, via Wikimedia Commons

.Kennguru, CC BY 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/3.0>, via Wikimedia Commons

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.