A5A0C56B5243F86D4E229DD720350EA2 9ad20deef62a4765b51ec572bdd5abdd

28 juni 2022

Staande yogahoudingen voor een goede conditie


Van alle yogadisciplines is hatha-yoga het populairst, veelal in 
combinatie met meditatie. Kort gezegd bestaat hatha-yoga uit lichaamshoudingen (asana's), reinigingsoefeningen en ademoefeningen (pranayama). Ze waarborgen een goede conditie en zorgen voor een rustige geest. Hatha-yoga bereidt lichaam en geest voor op raja-yoga (koninklijke yogapad), ofwel meditatie. De lichaamsoefeningen van hatha-yoga bestaan onder andere uit staande, zittende en liggende houdingen, meditatiehoudingen en torsiehoudingen. De klassieke staande houdingen vormen een aparte groep binnen dat geheel en hebben specifieke gezondheidsvoordelen, zoals het verbeteren van de conditie.

Inhoud

* Het klassieke yogapad
    * De acht stappen van yoga
    * Klassieke yogahoudingen
* Staande yogahoudingen voor een correcte lichaamshouding en een uitstekende conditie

Het klassieke yogapad

Utthita trikonasana
(driehoekhouding)
Hatha-yoga is een onderdeel van raja-yoga, ofwel het klassieke achtvoudige meditatiepad van Patanjali. De fysieke yoga maakt daar deel van uit. De vele yogaoefeningen, ademoefeningen, kriya's en een aantal zithoudingen om in te mediteren vormen de derde en vierde geleding van Patanjali's Yoga-Sutras. Door de eeuwen heen heeft hatha-yoga zich ontwikkeld tot een aparte stroming binnen de yogadiscipline. In feite betreft het de lichamelijke voorbereiding op concentratie- en meditatie-oefeningen. Het yogapad van Patanjali omvat de yogadiscipline als geheel. Patanjali was een Indiase filosoof uit de 2de eeuw v.C. Een van zijn grote verdiensten is dat hij alle uitingen van yoga in de vorm van verzen (aforismen) zeer bondig op schrift heeft gesteld.

De acht stappen van yoga

  1. Yama: ethische en morele regels, ook wel de 'tien geboden' van yoga genoemd.
  2. Niyama: reiniging en voedingsvoorschriften.
  3. Asana: yogahoudingen (asana's).
  4. Pranayama: ademoefeningen.
  5. Pratyahara: beheersing van de zintuigen.
  6. Dharana: concentratie.
  7. Dhyana: ononderbroken concentratie, ofwel meditatie.
  8. Samadhi: hoogste meditatieniveau.


Klassieke yogahoudingen

Klassieke Indiase hatha-yoga-geschriften zijn onder andere de Gheranda-samhita en de Hatha Yoga Pradipika. Deze oude geschriften vermelden respectievelijk 32 en 84 yogahoudingen die het lichaam geschikt maken voor de hogere yoga. In de moderne fysieke yoga zijn honderden varianten van de klassieke asana’s ontstaan. Deze houdingen zijn onder meer gericht op het verbeteren van de lichaamshouding, de versterking van het spierstelsel en de conditie, en de ontwikkeling van de fysieke en mentale balans.

Staande yogahoudingen voor een correcte lichaamshouding en een uitstekende conditie

Virabhadrasana III
(heldhouding)
Alle staande yogahoudingen zijn zodanig opgebouwd dat het lichaam zelf zorgt voor het contragewicht om het evenwicht te kunnen bewaren. U belast aldus de spieren zodanig dat ze sterker worden en u conditie opbouwt met positieve cardiovasculaire aspecten. Met staande yogaoefeningen zult u ook uw lichaamshouding verbeteren. De oefeningen vragen veel van het evenwichtsgevoel en de spierkracht, die u echter al doende ontwikkelt waardoor u vanzelf leniger wordt en onder andere sterke beenspieren krijgt. De staande oefeningen zijn in zeker opzicht het fundament van alle yogaoefeningen, waaronder de torsie-, zittende en liggende asana’s. Bekende staande yogahoudingen zijn tadasana (berghouding), vrksasana (boomhouding) en utthita stiti bhujangasana (staande cobrahouding).

Lees verder
Hatha-yoga - een korte uitleg
Durvasana
Vrksasana (boomhouding)
Utthita stiti bhujangasana (staande cobrahouding)
Tadasana (berghouding) - drie varianten


Fotoverantwoording:
. Inleidingsfoto:
Yogacharya Rajendra, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons
. Kennguru, CC BY 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/3.0>, via Wikimedia Commons
. Lilianwhite, CC BY 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/4.0>, via Wikimedia Commons

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.