A5A0C56B5243F86D4E229DD720350EA2 9ad20deef62a4765b51ec572bdd5abdd

15 maart 2023

Durvasana

Durvasana is een yogahouding voor gevorderde studenten in hatha-yoga. Zonder voldoende zelfvertrouwen, soepele heupen en een uitstekend gevoel voor balans is deze oefening gevaarlijk voor beginnende yogi’s. In durvasana staat u immers op een been, terwijl u het andere been gestrekt in de nek hebt gelegd. Een val in deze houding veroorzaakt bijna per definitie een blessure. Vind in het begin dus steun bij hoekmuren. Of laat een yogaleraar of uw partner de bewegingen sturen. Hoe meer u oefent, hoe meer uw zelfvertrouwen groeit. Vergeet niet dat u eerst de basishoudingen dient te beheersen.

Inhoud

* Achtergrond van durvasana
* Technische aspecten
* Let op het volgende
    * Perfect evenwicht
* Voordelen van durvasana
    * Therapeutische toepassingen

Achtergrond van durvasana

Asana betekent ‘(zit)houding’. Het woord durva is afgeleid van de mythologische filosoof Durvasa, een incarnatie van de hindoegod Shiva. Durvasa was de zoon van Atri - een van de zeven belangrijkste vedische wijzen - en diens echtgenote Anasuya, wat ‘zonder jaloezie’ betekent. Ondanks dat men anders zou vermoeden, was Durvasa zeer opvliegend en humeurig tegen mensen die een gebrek aan gastvrijheid vertoonden, ook naar hem toe. Gastvrijheid beschouwde hij als een plicht van elke hindoe. Menigeen werd vervloekt en bleef met een geruïneerd leven achter als hij zich de toorn van Durvasa op de hals had gehaald. In zijn tijd werd hij dan ook door iedereen zeer nederig ontvangen, wat enigszins terug te zien is in de yogahouding die naar hem werd vernoemd. Zijn slechte humeur was spreekwoordelijk. Met tal van Indiase gezegden en spreekwoorden is de onhebbelijkheid van Durvasa vereeuwigd.

Technische aspecten

Durvasana
Durvasana is voorbehouden aan gevorderde yogi’s en vormt fysiek, maar zeker ook mentaal een enorme uitdaging. Oefen liefst onder begeleiding van een yogaleraar en zorg voor een uitmuntend gevoel voor balans. Verder is het belangrijk dat u eerst in staat moet zijn om zittend beide benen een voor een in de nek te leggen.
  1. Ga eerst in tadasana (berghouding), de gemakkelijkste houding uit hatha-yoga. Houd de handen aan weerszijden van het lichaam, of eventueel in namasté.
  2. Buig nu met gestrekte rug naar voren. Blijf in deze houding tot in stap 4.
  3. Leg in deze voorovergebogen houding uw linkerhand op de kuit van het linkerbeen. De elleboog van de linkerarm bevindt zich voorlangs onder de knie van het linkerbeen. Pak vervolgens met uw rechterhand de hiel van het linkerbeen vast.
  4. Nu begint een moeilijke fase, waarbij u het gebogen linkerbeen over het hoofd legt, voet in de nek. Let op uw evenwicht, want u staat nu alleen op uw rechterbeen. De voet van het linkerbeen hoort halverwege de rechterschouder te komen, het hoofd tussen de hiel en de kuit (achillespees).
  5. Recht nu langzaam de rug, zo ver als u kunt. Het zoeken naar de juiste balans zal een grote uitdaging zijn. Uiteindelijk hoort u kaarsrecht te staan, de handen in namasté voor de borst.
  6. Kom terug in tadasana (berghouding).
  7. Doe durvasana nu rechts.
  8. Ontspan in savasana (lijkhouding).

Let op het volgende

Variant van
durvasana
In de voltooide durvasana bevindt de achillespees zich in de nek, dus niet de hiel. Oefen in de beginfase liefst onder leiding van een yogaleraar. Of oefen in de hoek van een kamer, waarbij u steun hebt aan twee muren. Laat uw partner voor u staan om een eventuele val op te vangen. Sommige ervaren yogi’s kunnen durvasana zelfs op de evenwichtsbalk doen... oefening baart kunst.

Perfect evenwicht

Voordat u zich aan durvasana waagt, is het belangrijk dat u alle basishoudingen beheerst en u zittend beide benen een voor een in de nek kunt leggen. Durvasana is echt een yogaoefening voor evenwichtskunstenaars die een perfect fysiek en mentaal evenwicht hebben bereikt.

Voordelen van durvasana

Durvasana heeft een positieve invloed op hart en bloedvaten, naast een verbeterde longfunctie. Ook spijsverteringsproblemen zullen verdwijnen, zoals obstipatie. Daarnaast waarborgt durvasana een fenomenaal fysiek gevoel voor balans, wat een zeer positieve weerslag heeft op het mentale vlak.

Therapeutische toepassingen

Durvasana wordt als ondersteunende therapie gebruikt bij onder andere de volgende aandoeningen en kwalen:
  • stijve heupen;
  • gebrek aan energie;
  • fysieke en mentale onbalans;
  • obstipatie en andere spijsverteringsproblemen;
  • problemen met hart, bloedvaten en longfunctie;
  • gebrek aan zelfvertrouwen.

Lees verder
Tadasana (berghouding) - drie varianten
Staande yogahoudingen voor een goede conditie
Dwi pada koundinyasana (albatroshouding III)
Eka pada viparita dandasana II
Stoeloefening


Bronvermelding
. 'Textbook of Yoga', George Feuerstein, Hutchinson (London)
. 'Genezen door yoga', Henk Schuthof, La Riviere & Voorhoeve, Zwolle
. 'Light on Yoga', B.K.S. Iyengar, George Allen & Unwin Ltd. London

Fotoverantwoording
. Inleidingsfoto: Durvasana; Mohan Yoga India, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons
. Mohan Yoga India, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons
. (1843–1911), Public domain, via Wikimedia Commons

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.