A5A0C56B5243F86D4E229DD720350EA2 9ad20deef62a4765b51ec572bdd5abdd

15 november 2022

Eka pada koundinyasana II (albatroshouding)

Eka pada koundinyasana II (albatroshouding) is een yogahouding voor gevorderden en doet denken aan de halve spagaat. Deze asana waarborgt scherpte van geest, een uitstekend concentratievermogen, een beter evenwichtsgevoel en zeer lenige heupen, naast tal van andere gezondheidsvoordelen. Zorg ervoor dat u eerst de basishoudingen beheerst om blessures te voorkomen. Ook vergt deze yogahouding veel armkracht, die u spelenderwijs opbouwt met voorbereidende asana’s. Eka pada koundinyasana II maakt deel uit van een drieluik (dwi pada koundinyasana en eka pada koundinyasana I en II). Probeer ze, indien u ze alle drie beheerst, op vloeiende wijze in elkaar te laten overgaan.

Inhoud

* Achtergrond van eka pada koundinyasana II (albatroshouding)
    * Koundinya
* Technische aspecten
* Let op het volgende
* Voordelen van eka pada koundinyasana II (albatroshouding)
    * Therapeutische toepassingen

Achtergrond van eka pada koundinyasana II (albatroshouding II)

Het woord eka is Sanskriet en betekent ‘een’. Pada wil zeggen ‘voet’, en asana is een ander woord voor ‘(zit)houding’. In deze yogahouding voor gevorderden lijkt het lichaam te zweven boven de vloer, zoals in de yogahoudingen eka pada koundinyasana I en dwi pada koundinyasana. Deze drie asana’s vormen een drieluik. In de albatroshouding ‘hangt’ het lichaam horizontaal boven de vloer, waarbij een been zijwaarts gestrekt is. De houding doet dan ook denken aan de halve spagaat.
.

Koundinya

Koundinya was een Indiase wijsgeer uit vervlogen tijden. Hij voorspelde de koning dat diens jonge zoon en kroonprins Siddharta (450 v.C - 370 v.C.) het paleis zou verlaten om zijn leven te wijden aan ascese en meditatie. Koundinya viel als boodschapper van dit slechte nieuws in ongenade bij de koning en werd de mentor van Siddharta, die na zes jaar in de wildernis verlichting werd geschonken en het boeddhisme zou stichten, een van de belangrijkste religieus-levensbeschouwelijke stromingen. De houdingen uit dit drieluik zijn een ode aan deze wijsgeer.

Technische aspecten

Eka pada koundinyasana II
(albatroshouding)
Zorg voordat u zich aan deze yogahouding waagt eerst voor voldoende armkracht en lenige heupen. Beheers om die reden alle basishoudingen. Ze bereiden u spelenderwijs voor op de yogahoudingen voor gevorderden. De asana's uit dit drieluik, dus ook eka pada koundinyasana II (albatroshouding), voert u elk afzonderlijk uit vanuit de hoofdstand salamba sirsasana II. Indien u dit drieluik beheerst, laat u ze vloeiend in elkaar overgaan.
  1. Ga in salamba sirsasana II (hoofdstand) en plaats de handen op schouderbreedte aan weerszijden van het hoofd. Vervolgens laat u de benen zakken tot ze in een hoek van 90 graden met de romp evenwijdig boven de vloer hangen.
  2. Buig de knieƫn en druk de onderbenen langzaam tegen de achterzijde van de bovenbenen. Zorg al die tijd voor een goede balans. Samen met het hoofd vormen de handen drie punten waarop het lichaamsgewicht rust.
  3. Hef nu het hoofd. De romp en de buik bevinden zich evenwijdig aan de vloer.
  4. Plaats het linkerbeen op de linkerelleboog. Het been vormt een hoek van 90 graden met de romp. De onderarmen zijn loodrecht op de vloer geplaatst.
  5. Strek vervolgens het rechterbeen. Het lichaam, samen met de twee gestrekte benen, hangt parallel boven de vloer.
  6. Blijf naargelang uw capaciteiten in eka pada koudinyasana II. Adem rustig door in de volledige yoga-ademhaling.
  7. Kom daarna in omgekeerde volgorde terug in de hoofdstand en herhaal de oefening rechts.
  8. Ontspan in savasana (lijkhouding).

Let op het volgende

Bij lage rugpijn, een onstabiele bloeddruk, hartklachten en gewrichts- en spierproblemen kunt u deze yogahouding beter mijden. Oefen eventueel na medisch advies onder begeleiding van een yogaleraar. Ontwikkel armkracht met behulp van de basishoudingen, zoals mayurasana (pauwhouding) en chaturanga dandasana (vierledige staf). Voor het leniger maken van de heupen is het beoefenen van parsvottanasana (piramidehouding) een goed begin. Hanumanasana (aaphouding) is een uitstekende voorbereidende houding voor gevorderden die dit drieluik willen beoefenen. Druk tijdens het uitvoeren van eka pada koundinyasana II (albatroshouding) de armen altijd aan weerszijden tegen de borst en buik. Let ook op dat de handen zich op schouderbreedte bevinden.

Voordelen van eka pada koundinyasana II (albatroshouding)

Met dit drieluik, bestaande uit eka pada koundinysana I en II en dwi pada koundinyasana, zult u de hamstrings optimaal stretchen. Het concentratievermogen zal merkbaar verbeteren. Net als de scherpte van geest en de mentale alertheid. Deze yogaoefening is ook nuttig voor het verruimen van de longcapaciteit. De arm- en schouderkracht zullen spectaculair versterkt worden. Deze weldadige yogahouding maakt onderdeel uit van vrijwel alle yogacursussen voor gevorderden.

Therapeutische toepassingen

Deze moeilijke yogaoefening wordt als ondersteunende therapie ingezet bij onder andere de volgende aandoeningen:
  • trage spijsvertering, slechte eetlust en obstipatie;
  • stramme hamstrings;
  • slechte balans, zowel fysiek als mentaal;
  • zwakke rug,- schouder- en armspieren;
  • stress;
  • gebrekkige mentale spankracht.


Lees verder
> Utthita stiti bhujangasana (staande cobrahouding)
> Mukta hasta sirsasana (bevrijdende hoofdstand)
> Salamba sirsasana III (hoofdstand)
> Dwi pada koundinyasana (albatroshouding III)
Eka pada koundinyasana I (albatroshouding)


Bronvermelding
. 'Light on Yoga', B.K.S. Iyengar, George Allen & Unwin, Londen
. 'Genezen door yoga', Henk Schuthof, La Riviere & Voorhoeve, Zwolle
. 'Textbook of Yoga', George Feuerstein, Hutchinson, London
. 'Yoga', Sophy Hoare, Macdonald Educational Ltd

Fotoverantwoording
. Inleidingsfoto: Eka papa koundinyasana II (albatroshouding); lululemon athletica, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons
. lululemon athletica, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.