Röntgenfoto’s zijn ideaal om botbreuken in beeld te brengen. Ook aandoeningen van bepaalde organen, zoals de longen (thoraxfoto) en de lever (ofwel zacht weefsel), zijn met een röntgenfoto goed te traceren. Hoe lichter de afdruk, hoe dichter het weefsel. Lucht laat dan ook een zwarte afdruk achter. Bij het maken van een röntgenfoto staat u achter een wand, zoals bij het maken van borstfoto’s. Of u ligt op een bedtafel als er bijvoorbeeld een foto van een onderbeenfractuur moet worden genomen. Nadat het röntgenapparaat in gereedheid is gebracht, gaat de laborant achter een scherm staan. Gedurende een fractie van een seconde wordt u aan röntgenstraling blootgesteld. Het röntgenonderzoek duurt slechts enkele minuten.
Inhoud
* Röntgenapparaat
* Röntgenbuis
* Borstfoto
* Het onderzoek - wat moet ik doen?
Röntgenapparaat
Thoraxfoto |
Röntgenbuis
De tafel waarop u ligt, een soort bed, is verplaatsbaar voor de optimale positie onder de röntgenbuis, geholpen door een zwenkarm van het röntgenapparaat. Het materiaal van deze bedtafel, of de verticale plaat, laat röntgenstraling door naar een ladecassette waar de foto op staat. De laborant gaat tijdens de opname achter een scherm staan dat beschermt tegen röntgenstraling.
Borstfoto
Bij het maken van een borstfoto plaatst de laborant een plaat onder uw borst, waarna de borst enigszins wordt samengedrukt met een andere plaat. Dit kan nogal pijnlijk zijn. De kracht waarmee de borst wordt samengedrukt, is in veel ziekenhuizen aangepast aan de grootte en stevigheid van de borst. Dit zorgt ervoor dat het maken van de borstfoto minder zeer doet. Ook bij ander röntgenonderzoek moet de foto soms in staande houding worden genomen, zoals bij slokdarmonderzoek.
Het onderzoek - wat moet ik doen?
- U meldt zich bij de balie van de röntgenafdeling. Uw gegevens worden gecontroleerd, waarna u wordt gevraagd om in de wachtruimte te gaan zitten.
- De radiologisch laborant haalt u op, waarna u meeloopt naar de kleedruimte. Daar vertelt de laborant welke kleding u dient uit te trekken.
- Even later komt de laborant u weer ophalen naar de onderzoeksruimte. Vaak wordt uw identiteit opnieuw gecontroleerd.
- De laborant vertelt waarvan een foto wordt gemaakt, zoals van de botten, de longen of de buik. Daarna gaat u op de aanwijzingen van de laborant zitten, staan of liggen en wordt zowel uw lichaam als het röntgenapparaat in de juiste positie geplaatst. Vervolgens gaat de laborant achter een scherm staan, maar houdt voortdurend contact met u.
- Het is belangrijk dat u tijdens het maken van de röntgenfoto niet beweegt. Ook krijgt u waarschijnlijk ademinstructies, zoals de adem even inhouden.
- Tijdens het maken van de foto hoort u een zoemend geluid. Na enkele seconden is het onderzoek klaar en kunt u zich weer aankleden.
- Waarschijnlijk moet u daarna even in de wachtruimte plaatsnemen en wachten op verdere informatie of instructies. Maar het kan ook dat u meteen weer naar huis kunt.
Lees verder
> Afspraak voor MRI-scan - patiëntenwijzer
> CT-scan - werking, toepassing, risico's en werkwijze
> Bloedonderzoek - doel, methoden en werkwijze
> Röntgencontrastfoto - werking, toepassingen, risico's en werkwijze
> Röntgenfoto - werking, toepassing, risico's en werkwijze
Fotoverantwoording
. Jmarchn, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons
. © Nevit Dilmen, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.