Voor het diagnosticeren van aandoeningen wordt vaak gebruikgemaakt van de MRI-scan, zoals bij onderzoek van de hersenen, de lever en tal van andere organen en lichaamsdelen. De huidige MRI-apparaten zijn ‘pacemaker-veilig’. Meld wel aan de behandelend arts dat u een pacemaker hebt. Een MRI-scan is een veilige en pijnloze diagnostische methodiek die werkt met magneetvelden en radiogolven. Er komt geen röntgenstraling aan te pas.
Inhoud
* Wat is een MRI-scan?
* Toepassingen van de MRI-scan
* Voorbereiding
* Kleding en sieraden
* Het onderzoek - wat moet ik doen?
Wat is een MRI-scan?
MRI (Magnetic Resonance Imaging) is een röntgenstralingsvrije en computergestuurde medische beeldvormingstechniek waarbij radiogolven en een zeer sterk magnetisch veld worden gebruikt. De techniek is sinds de jaren tachtig bekend en wordt toegepast om gedetailleerde beelden te maken van inwendige organen en structuren. In tegenstelling tot de CT-scan maken MRI-beelden duidelijker onderscheid tussen normaal en abnormaal weefsel, zoals een tumor.
Toepassingen van de MRI-scan
De specialist kiest vaak voor een MRI-scan bij de diagnostiek van tal van aandoeningen, zoals hersen-, wervelkolom- en buikonderzoek, maar bijvoorbeeld ook bij sportblessures. Verder komen met de MRI-scan de weke delen van het lichaam, zoals spieren, vaak beter in beeld. Ook worden mogelijke risicofactoren in kaart gebracht.
Voorbereiding
In veel gevallen krijgt u een vragenlijst die u dient in te vullen voordat het onderzoek begint. Soms wordt een contrastmiddel gebruikt. U krijgt hierover informatie. Meld als u zwanger bent, een pacemaker is ingebracht of als u een lichamelijke beperking hebt. Ook als u metalen voorwerpen in uw lichaam hebt, zoals een kunstgewricht.
Kleding en sieraden
Draag gemakkelijke kleding zonder metalen onderdelen. Denk daarbij aan ritssluitingen en knopen. Dat geldt uiteraard ook voor alle voorwerpen of spullen waarin metaal is verwerkt, zoals telefoon, pasjes, sieraden (ringen, piercings), horloge, haarspeldjes, sleutels, enzovoorts. Denk er bij een onderzoek van hals en hoofd ook aan dat u bepaalde soorten make-up niet op mag doen. Er kunnen metalen deeltjes in gebruikt zijn. Vaak is er geschikte kleding voorhanden. U mag van tevoren eten, drinken en uw medicijnen innemen.
Het onderzoek - wat moet ik doen?
Tijdens het onderzoek zullen veel scans worden gemaakt. Daardoor kan het onderzoek wel een uur duren. Het is dus belangrijk dat u comfortabel ligt in de MRI-tunnel. Als u last hebt van claustrofobie, krijgt u eventueel een kalmeringsmiddel, zoals oxazepam (Seresta) of diazepam (Valium).
- Ga op de afgesproken tijd naar de aanmeldbalie van de MRI-afdeling. Uw gegevens worden gecontroleerd. Daarna wordt u verzocht plaats te nemen in de wachtruimte.
- De laborant komt u ophalen en u gaat mee naar de kleedruimte. Daar hoort u welke kleding met mogelijk metalen delen u niet aan mag houden. Neem eventueel een joggingbroek of pyjama mee. Veel ziekenhuizen zorgen zelf voor geschikte kleding.
- De laborant komt u halen om naar de onderzoeksruimte te gaan.
- U gaat op een smalle, beweegbare tafel liggen. Meestal op de rug, afhankelijk van het onderzoek.
- Na enkele controlevragen en informatie van de laborant krijgt u oordopjes in (eventueel met muziek) en begint het onderzoek. De tafel schuift in de MRI-tunnel.
- De laborant loopt naar een aangrenzende ruimte om de scanner te bedienen en afgeschermd te zijn van het sterke magnetisch veld. Hij of zij houdt via de intercom contact met u.
- De scanner maakt een ratelend geluid. Belangrijk is dat u stil blijft liggen. Zorg er dus voor dat u comfortabel ligt, want elke scan duurt enkele minuten. Het volledige onderzoek kan wel een uur duren.
- Na het onderzoek gaat u terug naar de kleedruimte en kunt u zich weer aankleden.
- De uitslag krijgt u niet meteen te horen. Er wordt een afspraak met u gemaakt zodat de behandelend specialist de uitslag met u kan bespreken.
Lees verder
> CT-scan - werking, toepassing, risico's en werkwijze
> Afspraak voor röntgenonderzoek - patiëntenwijzer
> Echografie - werking, toepassingen en werkwijze
> Scintigrafie (isotopenscan) - werking, toepassingen en risico's
> Röntgencontrastfoto - werking, toepassingen, risico's en werkwijze
Fotoverantwoording
. Jan Ainali, CC BY 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/3.0>, via Wikimedia Commons
. Donald Trung Quoc Don (Chữ Hán: 徵國單) - Wikimedia Commons - © CC BY-SA 4.0 International
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.