A5A0C56B5243F86D4E229DD720350EA2 9ad20deef62a4765b51ec572bdd5abdd

21 september 2023

Depressief - ernstige symptomen van depressiviteit

Voor veel mensen lijkt het leven op een achtbaan. Of je nu arm of rijk bent, jong of oud. Weet dat vrijwel elke depressie, hoe diep ook, altijd omkeerbaar is. Daar staat tegenover dat iedereen wel eens somber of melancholisch gestemd is, wat ook afhangt van de manier waarop men in het leven staat. Wie bijvoorbeeld pessimistisch is ingesteld, ervaart van alles de schaduwkant. In ernstige gevallen ziet men overal als een berg tegenop en wordt men besluiteloos, waarna het zelfvertrouwen steeds verder daalt en men uiteindelijk tot niets meer in staat is. Herken de ernstige beginsymptomen van een (zware) depressie en dat het dus tijd wordt om over jezelf heen te stappen en hulp te zoeken.

Inhoud

* Van somber gestemd tot depressiviteit
* Enkele kenmerken van een depressie
    * Bijkomende symptomen bij ouderen
* Ernstige symptomen van een depressie

Van somber gestemd tot depressiviteit

Iedereen is wel eens somber. Bedruktheid is voor de meeste mensen een gewone en voorbijgaande, maar zeker ook begrijpelijke reactie op tegenslagen in het leven. Deze somberheid kan echter een kantelpunt bereiken en omslaan in een depressie. De negatieve gevoelens verergeren dan dermate dat ze parten gaan spelen in het dagelijks leven. Bij de meeste mensen komt het gelukkig nooit zover. Niettemin is depressiviteit een veelvoorkomende (psychiatrische) aandoening. Ongeveer 20 procent van de bevolking heeft depressiviteit aan den lijve ondervonden en weet dus wat het is. Depressiviteit gaat vaak gepaard met angstgevoelens, vaak in de vorm van voortdurend tobben en nare voorgevoelens.

Enkele kenmerken van een depressie

Wie wel eens depressief is geweest, weet dat men in die vreselijke periode somber uit bed komt, misschien wel wanhopig, en daar het grootste deel van de dag last van heeft of er zelfs weer mee naar bed gaat. De belangstelling voor werk, hobby’s en de talloze kleine dingen in het leven staat danig op de tocht. Enkele symptomen ofwel kenmerken van een depressie zijn:
  • concentratiestoornissen;
  • gebrek aan energie, vermoeidheid;
  • snel emotioneel (o.a. huilen);
  • besluiteloos;
  • geen zin meer in seks;
  • slaapproblemen;
  • angstgevoelens.

Bijkomende symptomen bij ouderen

Depressiviteit bij ouderen uit zich soms in verwardheid en vergeetachtigheid. Ook kunnen er persoonlijkheidsveranderingen optreden die op dementie lijken. In veel gevallen zijn het echter uitingen van depressiviteit. Verwaarlozing van de persoonlijke verzorging en slechte voedingsgewoonten zijn eveneens kenmerkend.

Ernstige symptomen van een depressie

Gewone (tijdelijke) somberheid en melancholie kunnen overgaan in een depressie. Wanneer men alles al geprobeerd heeft om er bovenop te komen, en alle tips en adviezen van anderen zijn afgevinkt, wordt het tijd om professionele hulp te zoeken. Zoals de huisarts, die precies weet welke wegen er bewandeld kunnen worden om er weer bovenop te komen. Als regel geldt dat men na twee weken met enkele van de onderstaande symptomen, vaak in combinatie met andere kenmerken, niet moet blijven doormodderen:
  • schuldgevoelens;
  • minderwaardigheidsgevoelens, weinig eigenwaarde;
  • intense machteloosheid, op het wanhopige af;
  • voortdurend droevig zijn;
  • intens gevoel van leegheid;
  • angstgevoelens;
  • hallucinaties;
  • wanen;
  • emotionele incontinentie, zoals om het minste of geringste gaan huilen;
  • besluiteloos;
  • verlies van interesse in de gewone dagelijkse (leuke) dingen, er niet meer van kunnen genieten;
  • slaapstoornissen;
  • eetstoornissen;
  • vaak denken aan de dood;
  • zelfmoordneigingen;
  • rusteloos;
  • concentratieproblemen;
  • geheugenstoornissen;
  • vermoeidheid;
  • slechte persoonlijke verzorging;
  • weinig eetlust, gewichtsverlies, maagproblemen, zoals brandend maagzuur;
  • troost zoeken in eten, gewichtstoename;
  • geen zin meer in seks.

Lees verder
Depressief? 10 tips om er weer bovenop te komen
Eerste bezoek aan de huisarts - anamnese en onderzoek
Veel lichaamsbeweging is gezond voor ouderen


Bronvermelding
. The Doctors Book of Home Remedies, Rodale Press, Emmaus (VS)

Fotoverantwoording
. Inleidingsfoto: MissLunaRose12, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons
. Fotorech, CC0, via Wikimedia Commons.
. Lincolnwong at English Wikipedia, Public domain, via Wikimedia Commons

11 september 2023

Karakteristieke kenmerken van zoogdieren

Zoogdieren (Mammalia) vormen de bekendste klasse in het dierenrijk. Niet in de laatste plaats omdat de mens eveneens tot de zoogdieren behoort, zoals ook de meeste huisdieren. Een van de belangrijkste kenmerken van zoogdieren is dat ze hun jongen zogen, ofwel ze drinken vanaf de geboorte bij de moeder. Ook worden ze levend geboren. Daarnaast zijn zoogdieren gewerveld. Verder hebben ze longen en zijn ze warmbloedig. Zoogdieren hebben nog veel meer karakteristieke kenmerken, maar uitzonderingen bevestigen zoals altijd de regel. Er bestaan immers twee zoogdiersoorten die hun jongen niet levendbaren, maar eieren leggen: het vogelbekdier en de mierenegel. Ze komen alleen in Australië en op Nieuw-Guinea voor.

Inhoud

* Taxonomische indeling van zoogdieren (Mammalia)
    * Onderverdeling in drie subklassen
    * Longen en bloedsomloop
* Grootste en kleinste zoogdieren
* Grootste zeezoogdier
* Grootste landdier
* Grootste zoetwaterzoogdier
* Kleinste landdier
* Tien karakteristieke kenmerken van zoogdieren (Mammalia)

Taxonomische indeling van zoogdieren (Mammalia)

Zoogdieren behoren tot het rijk van de Animalia (dieren), de stam van de Chordata (chordadieren), de onderstam van de Vertebrata (gewervelden), de superklasse van de Amniota, de clade van de Synapsida en de klasse van de Mammalia (zoogdieren). De viervoetige zoogdieren zijn nauw verwant aan de vogels en reptielen. Ook de mens behoort tot de zoogdieren.

Onderverdeling in drie subklassen

Zoogdieren (Mammalia)
De zoogdieren kan men onderverdelen in:
  1. Hogere zoogdieren (Placentalia). Kenmerkend is dat de jongen in een ver ontwikkeld stadium ter wereld komen. 
  2. Buideldieren (Marsupialia). De jongen komen in de embryonale fase ter wereld. Ze volgroeien in de buidel van het moederdier.
  3. Eierleggende zoogdieren (Monotremata), ook wel snaveldieren genoemd. Daarvan bestaan twee soorten: het vogelbekdier (Ornithorhynchus anatinus) en de mierenegel (Tachyglossidae). Deze zoogdieren zijn eierleggend en zogen de jongen zodra ze uit het ei zijn. Ze zuigen de melk echter niet uit de tepel, maar likken de melk op rondom de melkklier.

Longen en bloedsomloop

Zoogdieren zijn gewervelde dieren. Ze hebben borstklieren, vier ledematen en lichaamsbeharing, hoewel de beharing bij de ene diersoort minder is dan bij de andere. Bij de meeste zeezoogdieren zijn de ledematen omgevormd tot vinnen. Karakteristiek is bovendien dat zoogdieren longen hebben. Ook kunnen ze hun lichaamstemperatuur min of meer constant houden, ondanks de fluctuerende omgevingstemperatuur. Ze zijn met andere woorden warmbloedig. Hun hart bestaat net als bij de mens uit twee boezems (atria) en twee kamers (ventrikels).

Grootste en kleinste zoogdieren

Afrikaanse olifant
(grootse landdier)
De bevruchting vindt bij zoogdieren altijd inwendig plaats tussen mannetjes en vrouwtjes. Men mag stellen dat zoogdieren al ruim 200 miljoen jaar overal op aarde voorkomen. De grootste diversiteit vond echter ongeveer 15 miljoen jaar geleden plaats. Er zijn pakweg 6500 nog levende soorten bekend, wetenschappelijk beschreven en taxonomisch ingedeeld. Ongeveer de helft van dat aantal bestaat uit knaagdiersoorten. Tot de grootste zoogdieren worden de walvissen en olifanten gerekend.

Grootste zeezoogdier

Dat is zonder twijfel de blauwe vinvis. Deze kolos, tevens het grootste dier dat ooit bestaan heeft, is wel 33 meter lang en heeft een gewicht van ongeveer 136 ton. De blauwe vinvis heeft 2 ton voedsel per dag nodig.

Grootste landdier

Met stip is dat de Afrikaanse olifant, van 7,5 ton. Om gezond te blijven moet deze olifant 300 kilo groenvoer per dag eten.

Grootste zoetwaterzoogdier

Wimperspitsmuis
(kleinste landdier)
Dat is zonder twijfel het nijlpaard van 3 ton. Deze graseter komt alleen ’s avonds uit het water.

Kleinste landdier

Tot de kleinste zoogdieren behoort de wimperspitsmuis (Suncus etruscus) van nog geen twee gram en slechts 4 cm lang (zonder de staart). Dit minuscule diertje leeft zowel in Europa als in Noord-Afrika en Azië.

Tien karakteristieke kenmerken van zoogdieren (Mammalia)

  1. Zoogdieren komen in een ver ontwikkeld stadium (hogere zoogdieren), in de embryonale fase (buideldieren) of uit een ei (alleen het vogelbekdier en de mierenegel) ter wereld.
  2. De jongen van zoogdieren drinken melk bij het moederdier, ook de eierleggende zoogdieren.
  3. Alle zoogdieren hebben lichaamshaar, ook de zeezoogdieren, zoals walvissen en dolfijnen, ook al is de beharing (zoals snorhaartjes) minder prominent aanwezig dan bij de meeste landdieren. Vaak hebben alleen de jongen lichaamsbeharing.
  4. Zoogdieren hebben longen en een hart met twee boezems (atria) en twee kamers (ventrikels), zoals bij de mens.
  5. Zoogdieren zijn gewerveld.
  6. Zoogdieren hebben zweetklieren om de lichaamstemperatuur te kunnen reguleren.
  7. Karakteristiek bij zoogdieren is dat ze warmbloedig zijn.
  8. Ook vertonen zoogdieren onderscheidend intelligent gedrag.
  9. Alle zoogdieren hebben oren, hoewel ze niet bij alle zoogdieren zichtbaar zijn.
  10. Zoogdieren kunnen niet vliegen, uitgezonderd de vleermuis.

Lees verder
Plesiosaurus - bestaat de zeedraak nog steeds?
Coyote - de prairiewolf van Noord-Amerika
Het verschil tussen uitgestorven en prehistorische dieren
Karakteristieke kenmerken van vogels
De hazelmuis - acrobaat onder de muizen


Bronvermelding

Fotoverantwoording
. Inleidingsfoto: Zoogdieren (mammalia); Adolphe Millot, Public domain, via Wikimedia Commons
. These images belongs to their respective owners, Public domain, via Wikimedia Commons
. Rob Hooft, CC BY-SA 3.0 <http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/>, via Wikimedia Commons
. Trebol-a, CC BY-SA 3.0 <http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/>, via Wikimedia Commons

01 september 2023

Zo ontstaat een vogelei

In mei leggen alle vogeltjes een ei, zo luidt het gezegde. De meeste vogels zijn er echter veel vroeger bij. Een gemeenschappelijk kenmerk van alle vogels is dat ze eieren leggen. Meer dan 150 miljoen jaar geleden hebben de vogels zich uit reptielen ontwikkeld. Momenteel zijn er ruim 10.000 soorten beschreven en taxonomisch ingedeeld. De ontwikkeling van een vogelei is zeer ingenieus. Ook het broeden op het ei vindt heel nauwgezet plaats. Overigens leggen sommige vogels peervormige eieren. Ook het schoonhouden van het nest waarin de eieren liggen, hoort in de broedtijd bij de dagelijks bezigheden van vogels
.

Inhoud

* Opbouw van het ei van een vogel
    * Ontwikkeling van het vogelei
* Eerst wordt er 'gebalst'
* Niet alle vogels broeden hun eieren zelf uit
* Wat zijn broedplekken bij een vogel?
* Wat is een eitand?
* Kan een ei peervormig zijn?
* Waarom houden de meeste vogels hun nest schoon?

Opbouw van het ei van een vogel

Een vogelei heeft een schaal met twee schaalvliezen en een gele dooier met eromheen eiwit. Daar komt het in de basis op neer. In de dooier is een rood vlekje te zien, ofwel de kiemschijf. Zodra een vogel het ei gaat uitbroeden, of als het ei anderszins warm wordt gehouden, ontwikkelt zich een embryo. Het eiwit wordt allengs door het embryo opgenomen. Uiteindelijk blijft er geen eiwit meer over, het zit met andere woorden in het vogeltje in wording. Er vormen zich bovendien rode adertjes over de dooier heen. Het embryo wordt steeds groter, waarbij de dooierzak nog steeds aan de maag is bevestigd. Met behulp van een hoornen knobbeltje op de snavelpunt tikt het vogeljong het ei open en kruipt naar buiten.

Ontwikkeling van het vogelei

Anatomie van een
vogelei
De eierstok van een volwassen vogelvrouwtje heeft veel weg van een druiventrosje. Naarmate de broedtijd nadert, worden deze ‘druifjes’ groter. Ze rijpen aldus en zijn dan klaar voor de bevruchting. Daarna verplaatsen de eieren, beter gezegd de dooiers, zich via de eierstok naar de cloaca. De eileider waarin dat gebeurt heeft allerlei bochten en ‘stations’ waarin tal van ontwikkelingen plaatsvinden. Zoals het eiwit dat zich in laagjes rond de eidooier gaat vormen. Later volgen het dubbele eivlies en het stompe uiteinde van het ei met de luchtkamer. Uiteindelijk ontstaat de drielagige eierschaal rondom het geheel.

Eerst wordt er ‘gebalst’

Voordat vogels eieren leggen om uit te broeden, vormen ze paartjes. Dat gebeurt met behulp van baltsen. Vogels maken elkaar dan het hof, waarbij met name de mannetjes om de gunst van de vrouwtjes dingen. Ze doen dat vaak op de meest creatieve wijze, zoals het zingen van fraaie riedeltjes, de vertoning van luchtacrobatische toeren, maar soms ook met een soort rituele dans waarbij gepronkt wordt met de veren, zoals het roodborstje met de rode borst.

Niet alle vogels broeden hun eieren zelf uit

Inderdaad, de koekoek is natuurlijk de bekendste vogel die haar eieren niet zelf uitbroedt. Het vrouwtje legt haar ei namelijk in het nest van een zangvogel en komt daarna niet meer terug om te kijken hoe het met het jong gaat. De zangvogel broedt het koekoeksei samen met haar eigen eieren uit. Daarna vindt er iets naars plaats. Het koekoeksjong duwt de eieren of de jongen van het zangvogeltje uit het nest. Men noemt deze vogelsoorten ook wel broedparasieten. Er zijn vogelsoorten die een andere broedtactiek volgen, zoals de Australische poothoender. Deze vogel maakt een soort broedoven met behulp van dode bladeren en ander biologisch materiaal. De ontstane compostvorming zorgt voor warmte en aldus voor de juiste broedtemperatuur. Weer andere vogels maken kuiltjes in het zand of leggen de eieren in rotsspleten, waarna ze het ‘broeden’ aan de zon en het warme weer overlaten. Deze zogeheten ‘nestvlieders’ kunnen meteen na het uitkomen voor zichzelf zorgen.
 

Wat zijn broedplekken bij een vogel?

Broedende kip
Tijdens het broeden vinden er veranderingen plaats aan het lichaam van de vogel. De lichaamswarmte moet immers worden overgebracht naar de eieren. Hiervoor moeten de eieren in contact komen met de huid van de broedende vogel, althans bij de meeste soorten. Om dat te bewerkstelligen vallen aan het onderlijf een aantal veren uit. Uiteindelijk vormen zich kale gedeelten op het onderlijf. Het uitvallen van de veren geldt overigens met name voor de donsveertjes. Ook wordt de huid dunner en er vormen zich meer bloedvaten, waardoor de huidtemperatuur en dus de broedtemperatuur zal oplopen. Voordat het vrouwtje op de eieren gaat zitten, schikt ze haar verenkleed aan het onderlichaam, waardoor de eieren in contact komen met de blote huid. Overigens krijgen ook de mannetjes broedplekken.

Wat is een eitand?

De eitand is een zeer belangrijk lichaamsdeel van de jonge vogel in wording. Het vogeltje moet namelijk uit het ei zien te kruipen en dat is een heel karwei. De eitand is een hoornachtig knobbeltje aan het uiteinde van de snavel. Men kan het vergelijken met een beiteltje waarmee een gaatje in de eierschaal wordt gehakt. De vele gaatjes vormen een ring en er ontstaat een loszittend kapje. Het jong duwt zichzelf door het opengebroken kapje naar buiten. Na enkele dagen valt de eitand vanzelf van de snavel. De eitand komt ook voor bij reptielen, zoals slangen en hagedissen.

Kan een ei peervormig zijn?

Jazeker. Het is de typische vorm van eieren bij weidevogels, zoals de kievit. Tijdens het broeden zorgt de weidevogel er altijd voor dat de punten naar binnen wijzen. Eieren die met de bolle kant naar binnen wijzen nemen immers meer plaats en dus belangrijke broedruimte in. De kievit weet dat en zal, als men de eieren met de punt naar buiten verplaatst, deze eieren na terugkeer op het nest prompt weer op de juiste wijze rangschikken.

Waarom houden de meeste vogels hun nest schoon?

Nest van de ooievaar
Veel vogels houden hun nest netjes, vrij van eierschalen en uitwerpselen. De uitwerpselen van de jongen (bij zangvogels) zijn omgeven door een vliesje. De ouders pakken ze op met hun snavel en brengen ze weg, of ze slikken ze in. Het nest schoonhouden heeft allerlei goede redenen. Uitwerpselen trekken bijvoorbeeld parasieten aan, zoals vliegen. De jonge vogels kunnen er ziek van worden. Een andere reden is dat uitwerpselen naarmate ze uitdrogen lichter van kleur worden. Eierschalen zijn aan de binnenkant eveneens lichter van kleur. Aldus krijgen roofvogels de slecht onderhouden nesten eerder in de gaten.

Lees verder
Karakteristieke kenmerken van vogels
Over vogels - 'dwaalgasten', doortrekkers en andere weetjes
De raaf (Corvus corax) - een meesterlijke luchtacrobaat
De kauw (Corvus monedula) - een luidruchtige verzamelaar
Waarom zingen vogels zo verschillend?


Bronvermelding

Fotoverantwoording
. Inleidingsfoto: Vogelnest in boom; محمدعلی بختیاری, GFDL <http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html>, via Wikimedia Commons. Kolforn (Wikimedia), CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons
. Jakub Hałun, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons