26 maart 2025

Namen van de armspieren

Van de ruim achthonderd spieren in het menselijk lichaam zijn er maar weinig skeletspieren zo functioneel als de armspieren. Het zijn skeletspieren, ofwel willekeurige spieren, die onder invloed staan van de wil. Deze spieren kunnen zich (tijdelijk) krachtig samentrekken voor onder andere de voortbeweging en het handhaven van een bepaalde lichaamshouding. Er zijn drie soorten spieren, waarvan de skeletspieren tot bepaalde spiergroepen behoren, zoals de arm- en beenspieren, de rugspieren en borstwandspieren. De werking ervan is groepsgewijs.

Inhoud

* Drie soorten spieren
    * Skeletspieren
    * Gladde spieren
    * Hartspier
* Spiergroepen
* Namen van de belangrijkste spieren van de armen (armspieren) 
   

Drie soorten spieren

Armspieren
Er zijn drie soorten spieren: skeletspieren die door middel van pezen aan het skelet zijn bevestigd; de hartspier die het bloed onvermoeibaar door het lichaam pompt; en gladde spieren, zoals de peristaltische spieren van de darmen en de wandspiertjes van de bloedvaten. Skeletspieren worden willekeurig genoemd, omdat ze onder invloed staan van de wil. In tegenstelling tot de gladde spieren ofwel onwillekeurige spieren die niet onder invloed staan van de wil.

Skeletspieren

Deze spieren bestaan uit langgerekte, sterke en parellel aan elkaar lopende, dwarsgestreepte spiervezels die zeer snel en krachtig kunnen samentrekken, maar slechts gedurende relatief korte tijd.

Gladde spieren

Deze spieren zijn kort, spoelvormig en bovendien dunner dan skeletspieren. De onwillekeurige spieren staan daarentegen niet onder invloed van de wil en kunnen langdurig samentrekken.

Hartspier

De hartspier vormt een uitzondering op de bovengenoemde spiersoorten. Deze spier wordt ook wel een holle spier genoemd. Het is een onwillekeurige spier die door de speciale bouw ervan op die van dwarsgestreepte spieren lijkt. Het betreft korte, zich vertakkende en onderling verbonden spiervezels die zich ritmisch kunnen samentrekken en letterlijk onvermoeibaar zijn.

Spiergroepen

De armspieren zijn dwarsgestreepte, onwillekeurige spieren, ofwel skeletspieren. Deze spiersoort is in te delen in groepen. Bovendien is de werking ervan groepsgewijs. De belangrijkste groepen zijn:

Namen van de belangrijkste spieren van de armen (armspieren)

Armspieren
Weinig spieren zijn zo functioneel als de armspieren. Het scala aan bewegingen van deze spieren is zeer breed en verfijnd.

1. Biceps (tweehoofdige armspier) Deze spier loopt van het schouderblad naar het spaakbeen. De functie ervan bestaat uit het naar voren heffen van de arm en de flexie van de onderarm.

2. Triceps (driehoofdige armspier) De triceps loopt van het schouderblad en het opperarmbeen naar de ellepijp. Dankzij deze spier kan de arm gestrekt worden.

3. Musculus deltoideus (deltaspier) Deze spier loopt van het sleutelbeen en de schoudertop naar het opperarmbeen. Functie: het heffen van de arm naar voren en opzij.

4. Flexoren en extensoren, ofwel respectievelijk de buigers en strekkers van de vingers.

5. Pronatoren en supinatoren, ofwel de spieren die de pronatie (naar binnen en naar buiten draaien van de onderarm) en supinatie (naar buiten en naar binnen draaien van de onderarm) van de hand waarborgen.

6. Kleine handspiertjes Ze zijn nodig voor de fijne handbewegingen van de vingers en duim (fijne motoriek).

Lees verder
Namen van de beenspieren
De 10 belangrijkste verschillen tussen slagaders en aders
Namen van de rugspieren
Namen van de buikspieren
Namen van de borstspieren (borstwandspieren)


Bronvermelding

Fotoverantwoording
. Inleidingsfoto: armspieren; See page for author, CC BY 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/4.0>, via Wikimedia Commons
. Abbeyelder, CC BY 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/4.0>, via Wikimedia Commons
. See page for author, CC BY 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/4.0>, via Wikimedia Commons

25 februari 2025

Cellulite (sinaasappelhuid) - zo kom je ervan af

Cellulite (sinaasappelhuid) komt voornamelijk bij vrouwen voor op de billen, bovenbenen en armen. Niet te verwarren met cellulitis, een bacteriële infectie van het bindweefsel. Bij cellulite heeft de huid en het onderhuids bindweefsel onder invloed van oestrogeen een bobbelige structuur gekregen. Aangezien een sinaasappelhuid in cosmetisch opzicht zeer ontsierend is, wil iedereen ervan af… en nog liever voorkomen dat je het krijgt. De hieronder opgesomde tips zijn het waard om uit te proberen. Baat het niet, dan schaadt het niet.

Inhoud

* Wat is cellulite (sinaasappelhuid)?
    * Symptomen
* Oorzaken van een sinaasappelhuid
* 10 tips om cellulite te verbannen

Wat is cellulite (sinaasappelhuid)?

Cellulite
(sinaasappelhuid)
Cellulite is feitelijk een opeenhoping van vet, vocht en afvalstoffen. Strengen vezelig weefsel trekken de huid naar binnen en laten de vetcellen uitpuilen. De achterliggende oorzaak is een slechte bloedcirculatie, waardoor vet, afvalstoffen en vocht niet goed meer afgevoerd kunnen worden. De onregelmatige huidstructuur in de vorm van putjes en bobbels ontstaat dan door een verharding van het bindweefsel.

Symptomen

In de huid vormen zich putten en bobbeltjes. Het doet met enige fantasie denken aan de schil van een sinaasappel. De huid kan ook koud aanvoelen door de slechtere bloedcirculatie. Op plaatsen waar cellulite zich doet gelden, zal men niet gauw bruin worden.

Oorzaken van een sinaasappelhuid

Oestrogeen is een van de boosdoeners van cellulite. Daarnaast hebben mannen doorgaans minder vet onder de huid en een wat andere structuur van het bindweefsel, zoals minder collageen en kleinere vetklieren. Het is om die reden dat meer dan 80 procent van de vrouwen last heeft van cellulite. Hieronder de belangrijkste oorzaken van deze huidaandoening:
  • voeding met weinig vezels en vitaminen;
  • erfelijke aanleg;
  • weinig lichaamsbeweging;
  • overgewicht;
  • hormoonwerking.

10 tips om cellulite te verbannen

1. Voorkom overgewicht
Elk pondje gaat door het mondje. Overgewicht werkt cellulite in de hand. Blijf dus op uw ideale BMI.

2. Gezonde voeding
Kies altijd voor veel vers fruit en groenten. Ze bevatten relatief weinig calorieën, maar toch veel voedingsstoffen. Ook puur vruchten- en groentesap zijn heel gezond.

3. Voorkom obstipatie
Statistisch gezien vormen vrouwen die veel last hebben van verstopping een risicogroep voor het krijgen van cellulite. Meestal is obstipatie op te lossen door vezelrijk te eten. De voeding gaat dan sneller door het maagdarmkanaal. Voldoende water drinken - 1,5 - 2 liter per dag - is eveneens belangrijk. Eet ’s ochtends eventueel muesli, als het maar vezelrijk is. Kauw goed op het eten.

4. Rust goed uit… eventueel in bad
Cellulite
(sinaasappelhuid)
Neem voldoende rust. Wie een bad heeft, kan er heerlijk in ontspannen. Voeg eventueel twee bekers zeezout aan het water toe. Het is een eenvoudig middel om de huid na twintig minuten ontspannen en heel zacht te laten aanvoelen.

5. Zorg voor een ‘ademende’ huid
Let dus op dat de bloedvaatjes in en onder de huid zich kunnen verwijden. Dat stimuleert de afvoer van afvalstoffen. Om het bovenstaande te bewerkstelligen, dient men veel water te drinken, liefst 1,5 - 2 liter per dag. Mijd zout. Zet het zoutvaatje dus niet op tafel tijdens de maaltijden. Zout houdt immers water vast en verergert cellulite. Stop met koffie en roken. Ze zijn beide vaatvernauwend.

6. Masseer de cellulite
Zachte, knedende massage op de hardnekkige plaatsen (bv. dijen) is ideaal. Ga eventueel naar een masseur.

7. Spierversterkende oefeningen
Ga naar de fitness en doe krachtoefeningen, zoals gewichtheffen. Het heeft een zeer positieve invloed op het bestrijden van sinaasappelhuid.

8. Ademhalingsoefeningen
Ga op yoga om te leren goed en en diep vanuit het middenrif te ademen. De opname van meer zuurstof verbetert de vetverbranding. Ook afvalstoffen, zoals kooldioxide, worden dan sneller afgevoerd. Op de juiste wijze ademen verbetert met andere woorden de gaswisseling in de longen en cellen.  

9. Kalmte kan je redden
Gespannen spieren laten cellulite meer opvallen. Kalmeer dus, mijd stress. Zoals met yoga voor een betere ademhaling, soepele spieren en een leniger lichaam.

10. Alternatieve methoden
De bewezen werking van de meeste alternatieve methoden is er niet, maar men kan het altijd uitproberen, Baat het niet, dan schaadt het niet. Zoals cellulite-olie en anticellulitecrème. Sommige schoonheidsspecialisten adviseren om salie-, cypres- of jeneverbesolie in het badwater te doen. Ze zijn een vorm van massage en worden door de huid geabsorbeerd om de cellulite van binnenuit te bestrijden.

Lees verder
Eenvoudige ontspanningsoefening tegen stress
Eerste bezoek aan de huisarts - anamnese en onderzoek
Veel lichaamsbeweging is gezond voor ouderen
Osteoporose (botontkalking) - oorzaken, behandeling, preventie


Bronvermelding

Fotoverantwoording
. Inleidingsfoto: stethoscoop met laptop; Daniel Sone (photographer), Public domain, via Wikimedia Commons
. MikeMunoz39, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons
. Lanzi, CC BY 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/3.0>, via Wikimedia Commons

29 januari 2025

Yoganidrasana - kort samengevat

Voor velen is het onbegrijpelijk dat yoganidrasana (yoga-slaaphouding) ontspannend werkt, zelfs slaapverwekkend. Gevorderde yogi’s denken daar anders over. In de Indiase mythologie heeft yoganidrasana betrekking op Vishnu’s rustperioden tussen de scheppingscycli in. De asana geeft een weldadig gevoel in de rug en wordt door veel yogi’s als slaaphouding gebruikt. Andere voordelen zijn een soepele rug en een uitstekende spijsvertering. Vermoeidheid en stress zullen merkbaar verminderen.

Inhoud

* Achtergrond van yoganidrasana (yoga-slaaphouding)
    * Mythologie
* Technische aspecten
* Let op het volgende
* Voordelen
    * Therapeutische toepassingen

Achtergrond van yoganidrasana (yoga-slaaphouding)

In het Sanskriet betekent nidra ‘slaap’, ‘rust’ of ‘ontspannen’. Asana wil zeggen ‘(zit)houding’. Deze asana uit hatha-yoga is bedoeld voor gevorderden. Wie deze yogahouding beheerst, zal er ook de voordelen van erkennen. Bij voldoende lenigheid bevinden de gekruiste enkels zich in de nek, waarbij de voeten aldus een kussen vormen waarop het hoofd kan rusten.

Mythologie

Volgens de Indiase mythologie ademt Shiva - een van de drie belangrijkste goden in het hindoeïsme - aan het begin der tijden de schepping uit, opdat alles kan groeien en evolueren. Aan het einde van een scheppingscyclus ademt Shiva het universum weer in. De groei (Shiva’s uitademing) van het heelal en alles wat daarin gebeurt, waaronder ook het aardse leven, is in het wetenschappelijke denken te vergelijken met de periode na de ‘oerknal’, waarin we ons sinds lang bevinden. Na een zekere duizelingwekkend lange periode ademt Shiva het universum weer in en ligt de schepping opnieuw verborgen in Shiva. De rustperiode tussen twee scheppingscycli wordt in de Indiase mythologie de slaap (nidra) van Shiva genoemd.

Technische aspecten

Yoganidrasana
(yoga-slaaphouding)
Belangrijk is dat u eerst de beginnershoudingen van hatha-yoga beheerst. Ze vormen immers de basis van de asana’s voor gevorderden, waarvan yoganidrasana er een is.
  1. Ga eerst in savasana (lijkhouding).
  2. Houd de benen gestrekt, de armen ontspannen aan weerszijden van het lichaam.
  3. Buig nu de knieën en druk het rechterbeen achter de schouder; houd de enkel met twee handen vast en plaats de rechtervoet over het hoofd. Zorg ervoor dat de nek zich tussen de kuit en de enkel bevindt.
  4. Nu is de linkervoet aan de beurt, die onder de rechtervoet geplaatst dient te zijn. Kruis de voeten bij de enkels.
  5. Adem rustig door in de yoga-ademhaling.
  6. Herhaal de oefening na enige tijd, waarbij u met het linkerbeen begint. De rechtervoet rust dan onder de linkervoet.
  7. Kom terug in savasana (lijkhouding) en ontspan grondig.

Let op het volgende

Schik de voeten als een soort kussen achter uw hoofd, plaats ze dus een voor een in de nek. De weldadige ontspanning van yoganidrasana (yoga-slaaphouding) zult u pas ervaren als u de asana volledig beheerst. Mijd deze yogahouding bij gewrichtsklachten en zwangerschap. Gebruik yoganidrasana als een van de afsluitende houdingen na een yogasessie.

Voordelen

Wie yoganidrasana beheerst, zal geen last hebben van spijsverteringsklachten en een lenige rug krijgen, als van een kat. Vermoeidheid en stress zullen verdwijnen en plaats maken voor een weldadige ontspanning zodra u in de yoga-slaaphouding gaat. Er zijn yogi’s die in deze asana slapen. In kundalini-yoga wordt yoganidrasana ingezet voor het stimuleren van de Svadisthana-chakra, de tweede chakra die vitaliteit en balans in de ruimste zin van het woord brengt.

Therapeutische toepassingen

Yoganidrasana (yoga-slaaphouding) wordt als ondersteunende therapie ingezet bij onder andere de volgende klachten en aandoeningen:
  • vermoeidheid;
  • obstipatie;
  • angststoornissen;
  • gebrek aan eetlust;
  • menstruatieklachten;
  • stijve rug, schouders en hamstrings;
  • verkeerde lichaamshouding;
  • gebrek aan vitaliteit;
  • concentratiestoornissen;
  • stress.

Lees verder
Hatha-yoga - een korte uitleg
Padma mayurasana - kort samengevat
Viranchyasana - kort samengevat
Visvamitrasana
Eka pada koundinyasana I (albatroshouding)


Bronvermelding
. 'Gheranda Samhita', C. Keus, Ank-Hermes, Deventer
. 'Light on Yoga', B.K.S. Iyengar, Georg Allen & Unwin Ltd., London
. 'Yoga und Medicin', Jurg Wunderli, J. Fink Verlag, Stuttgart

Fotoverantwoording
. Inleidingsfoto: yoganidrasana (yoga-slaaphouding); Mr. Yoga, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons
. Mr. Yoga, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons